moldovenisme · Psycho(logical) Life

Halloween BookList: provocarea monstruoasă

Pentru articolul de azi, am ales să adaptez un book tag postat de blogul La Biblioteca de Ailuz pentru a îmbina două hobby-uri de-ale mele: lectura și supranaturalul. În paragrafele ce urmează, voi lista 13 monștri și cărțile din categoria dark fantasy ce se potrivesc descrierii. Să vedem, să vedem…

 1. DRACULA – cartea care mi-a intrat în sânge și pe care nu am putut s-o las din mână
Dracul de Dacre Stoker și J.D. Barker: cu fire narative multiple ce se îmbină într-un punct de maximp tensiune și presărată cu elemente macabre,  cartea aceasta l-ar face pe Bram mândru

 2. THE BLAIR WITCH – cartea pe care am citit-o cu intermitențe
De obicei duc o carte începută până la capăt indiferent de natura ei, dar cea care mi-a creat dificultăți a fost Dolores Claiborne de Stephen King din cauza subiectului neatractiv din punctul meu de vedere.

 3. EDWARD CULLEN – cartea care mă așteptam să fie sinistră, dar care mi-a stârnit râsul
Poate e o cruzime din partea mea, dar voi pune aici întreaga serie Twilight de Stephanie Meyer pe care am și abandonat-o ca urmare a incompatibilității cu gusturile mele. I like my vampires dark and bloody and my girls sassy and strong, csf.

 4.  FRANKENSTEIN – cartea rigidă ca un cadavru, cu o narațiune prea lentă și care a consumat mult timp
Colecționarul de istorie de Elizabeth Kostova: habar n-am care e plotul cărții ăsteia. Tot ce țin minte e că implică multe deplasări pe Glob, dar de ce și cu ce finalitate – nu se mai știe. Am citit-o având alte așteptări de la ea și s-a dovedit a fi lentă, săracă în suspans, și fără niciun element compensatoriu care să mă țină în poveste (un stil narativ deosebit, de pildă).

 5. OMUL LUP – cartea care a scos la iveală partea sălbatică din mine
Tăcerea mieilor de Thomas Harris; ce poate fi mai interesant decât un subiect de studiu șarmant, inteligent, dar care te poate ucide dacă te apropii prea mult? Ask Clarice, she couldn’t say no to that and neither did I.

 6. CASPER – cartea lejeră pe care nici n-am realizat când (și dacă) am citit-o
Scârba sfântului cu sfoară roșie de Flavius Ardelean, pe care am parcurs-o cu o ușurință ce nu-mi stă în fire; drept urmare, nu-mi amintesc prea multe din această primă carte a seriei. E și vina mea aici, că o bună parte am citit-o pe tren și să zicem că mi-au zburat mințile și-n alte zări.

7. CTHULHU – Necronomiconul cărților de groază, fără de care nu pot trăi câtă vreme nu se află în biblioteca mea
Interviu cu un vampir de Anne Rice este cartea pe care o car după mine prin toate casele, în ciuda faptului că nu am mai citit-o de zece ani. În mod bizar, am senzația că ceva lipsește dacă nu mă pot duce s-o iau din raft când vreau.

 8. PENNYWISE – trauma copilăriei, cartea care mi-a furat somnul
Salem’s Lot de unicul Stephen King. A fost prima roman al său pe care l-am citit și se făcea că treceam printr-o perioadă dificilă într-un an aglomerat, iar pasajele macabre  m-au făcut să verific de două ori geamul înainte să încerc și să eșuez să adorm. E unul din cele mai faine romane cu vampiri de pe lista mea.

 9. MUMIA – cartea aceea îmbălsămată de trecerea timpului și de amintiri, dar care totuși rămâne în picioare
Straniul caz al Dr. Jekyll și a lui Mr. Hyde de Robert Louis Stevenson; dețin un exemplar cu adevărat vechi, dar care se ține bine în ciuda lecturilor mele repetate în încercarea de a-i pătrunde tainele. Recenzia realizată de mine este disponibilă aici.

10. KING KONG – cea mai voluminoasă carte
Aici mă repet în materie de autori, dar adevărul este că trilogia Vrăjitoarele Mayfair de Anne Rice mi-a îngreunat ghiozdanul atunci când mă strecuram de la ore în liceu ca să citesc despre spirite, păpuși voodoo, cadavre înfășurate în covoare și multe altele. Ce vremuri!

11. ZOMBIE – cartea care părea putredă, dar m-a impresionat în final
De obicei mi se întâmplă invers, dar surpriza plăcută de care am avut parte în cazul nuvelei Domnișoara Christina de Mircea Eliade m-a făcut să cred și-n excepții. Nu e un monument de originalitate, iar dialogul mi s-a părut absurd pe alocuri, însă e una din primele opere supranaturale autohtone și trebuie apreciată ca atare.

12. ALIEN – carte neidentificată, fără cap și fără coadă, în ciuda eforturilor mele de a o înțelege
Poate trișez un pic, dar sper că se pune faptul că, teoretic, are (și) extratereștri în ea. Mă refer la Abatorul cinci de Kurt Vonnegut, pentru care nu am avut suficienți neuroni disponibili la momentul lecturii, așadar a rămas un mister misterios.

13. CERBER – cartea intimidantă de care evit să mă apropii de teamă să nu mă muște de cap
IT de Stephen King pentru simplul motiv că e lungă AF și eu stau foarte prost cu răbdarea. Am mai avut o tentativă cu ani în urmă și probabil că situația va rămâne în acest stadiu în cazul în care nu mă lovește subit hărnicia (sau zoreala, cum îmi place mie să-i spun).

Acesta a fost lista mea monstruoasă, un bun prilej de a-mi aminti titluri dragi și de a le vedea în lumina unui felinar nou, că tot se apropie Halloween-ul. Sper că astfel v-am deschis apetitul pentru lectură, pentru horror sau pentru amândouă. Cum arată lista voastră?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.