Psycho(logical) Life · subiecte din domeniu

Despre anorexie și bulimie

Acesta este un subiect despre care, trebuie să recunosc, nu știam prea multe. Cu puțin timp în urmă, însă, m-am documentat în vederea realizării unei prezentări și în continuare voi puncta câteva dintre lucrurile pe care le-am aflat despre cele două tulburări.

I. Date generale

     Anorexia și bulimia fac parte din categoria tulburărilor de alimentație, care afectează 70 de milioane de oameni la nivel mondial, conform  Asociației Naționale pentru Tulburările de Alimentație (Lyons, 2017).  După cum aproximează Asociația pentru prevenirea și tratarea tulburărilor de alimentație, 400.000 de persoane din România suferă de o anumită afecțiune din acest spectru.
Tulburările de alimentație au cea mai mare rată a debutului la vârsta adolescenței, afectând în mai mare proporție femeile (10:1) (APA, 2013).  Țările cu cel mai ridicată rată a tulburărilor de alimentație sunt Statele Unite ale Americii, Franța, Austria, China, India și Indonezia (FuseSchool – Global Education, 2017).

II. Ce este anorexia?

DSM V evidențiază următoarele criterii de diagnostic ale anorexiei:
♦ Restricționarea alimentării până la subnutriție în raport cu indicele de masă corporală IMC= kg/m(2). Indicele cuprins între 18,5 si 24,9 indică greutatea subiectului ca fiind între limitele normale (MedLive, 2011).
♦Frica accentuată de a lua în greutate ori de a deveni obez; comportamente care contravin luării în greutate, precum activitatea fizică exagerată sau limitarea consumului de alimente
♦ Percepție corporală distorsionată (persoana se vede ca fiind supraponderală, deși nu este cazul)

În funcție de practicile întâlnite în comportamentul persoanei, anorexia are două subtipuri:
‒ subtipul restrictiv: scăderea în greutate se realizează în urma înfometării, dietelor și prin activitate fizică excesivă; individul nu a avut comportamente repetate de mâncat compulsiv și eliminare în ultimele trei luni.
‒ Subtipul binge-eating/purge prezent în ultimele trei luni: individul ingerează cantități mari de hrană, pe care ulterior le elimină; aceste persoane sunt mai predispuse să facă abuz de alcool și droguri, având un nivel de impulsivitate mai ridicat

Comorbidități:afecțiuni fiziologice, precum amenoree și dereglări are funcțiilor vitale, pierderea densității osoase;  stări depresive, retragere socială, iritabilitate, expresivitatre afectivă scăzută,  insomnie și diminuare a libidoului.

Debutul anorexiei se asociază adesea cu un eveniment de viață stresant, precum mutarea de acasă pentru facultate. Unii indivizi pot avea un singur episod de anorexie care se poate remite, alții pot avea perioade în care tiparul acesta se poate menține și fluctua în timp, iar alții pot trăi un episod cronic ce se întinde pe mai mulți ani.

Factori predispozanți:

  • de personalitate: tulburări anxioase sau trăsături obsesive evidențiate în copilărie; poate apărea și drept consecință a fricii de intimitate, a lipsei de abilități sociale sau a identificării persoanei ca fiind feminină
  • de mediu: climatul familial stresant, presiunea resimțită la nivelul grupului de egali; anorexia poate fi cauzată de relația copilului cu mama și procesul de căpătare a propriei independențe față de modelul matern, evident în cazul fetelor, motiv pentru care anorexia are o mai mare prevalență în rândul lor. În încercarea de a se detașa de acest model, tânăra fată poate depune eforturi remarcabile până în punctul în care își pune viața în pericol (Rumney, 2009)
  • genetici și fiziologici: modelul unui părinte anorexic, precum și bagajul genetic moștenit

 

III. Ce este bulimia?

DSM V evidențiază următoarele criterii de diagnostic ale bulimiei:

♠ Episoade recurente de binge eating (caracterizat prin ingerarea unei cantități mai mari de hrană decât e necesar într-o perioadă limitată de timp, fără ca individul să simtă că are capacitatea de a se controla)
♠ Comportamente compensatorii (utilizarea exagerată a laxativelor și a altor medicamente pentru eliminarea alimentelor)
♠ Percepția de sine este centrată pe greutate și forma fizic
♠ Aceste episoade se manifestă constant, într-un ciclu repetitiv; a nu se confunda cu subtipul B al anorexiei; în cazul bulimiei, individul se menține la o greutate normală sau chiar puțin peste medie

u.PNG

Comorbidități: aritmii cardiace, boli ale esofagului și gastrointestinale, tulburări ale afectivității (70%), tulburări de anxietate (80%), consum de alcool sau de stimulente (36%), dificultăți de controlare a impulsurilor (60%); tulburare de personalitate borderline

Debutul îl reprezintă adesea dietele sau evenimentele stresante

IV. Intervenție terapeutică

1.Terapia cognitivă pentru tulburări de alimentație (CBT-E): se axează pe modificarea comportamentelor pacienților și analizarea efectelor și implicațiilor acestor schimbări. Scopul terapiei este de a decentra pacientul de pe tulburarea sa alimentară. Se dorește înțelegerea ei de către pacient, a mecanismelor sale care o perpetuează. Se încurajează auto‒observarea pacienților pe parcursul demersului clasic de comportament, dar și în timp ce ies din acest tipar auto‒impus și identificarea diferențelor. Astfel, ei învață să-și manipuleze tiparele de gândire și minimizează recăderile. Acest tip de terapie se desfășoară, în  general, în  20 de ședințe.

2.Terapia dialectic-comportamentală combină practici luate din terapia comportamentală, scopul fiind îmbunătățirea abilităților de comunicare, relaxare și meditație. E utilă în gestionarea problemelor emoționale (depresie și anxietate în cazurile severe) și de relaționare care se asociază acestora sau care au constituit debutul anorexiei. Clientul învață să tolereze stresul, sa practice mindfulness-ul, să-și regleze emoțiile și să gestioneze relațiile cu ceilați. Cheia o reprezintă găsirea echilibrului dintre acceptarea sinelui și schimbarea comportamentelor pentru a răspunde cerințelor contextului. De asemenea, TDC se realizează, în medie, în 20 de ședințe.

3. Terapia psihodinamică: dezvoltă autonomia clientului prin declararea propriilor trăiri față de un terapeut empatic. Prin acest demers, acesta își poate explora ambivalența față de procesul de refacere, poate începe procesul de maturizare și învață să-și gestioneze sentimentele atașate acestuia. Spre deosebire de clasicul proces psihanalitic, pacientul are rol activ și este independent, asumându-și responsabilitatea față de propria sa viață.

4. Terapiile experiențiale pot fi utilizate atunci când clientul nu dorește să-și relateze experiența, fiindu-i mai ușor să o facă prin mijloace artistice precum mișcare, muzică, artă, jocul de rol etc.  Aceste modalități sunt utile pentru persoanele anorexice aflate într-un stadiu avansat al afecțiunii, când au un comportament retras și reticent ori pentru cei care suferă de alexitimie. Astfel, clientul își poate contura propria sa lume prin mijloace nonconvenționale, care poate fi un prim act de căpătare a controlului asupra propriei vieți. Cu susținerea terapeutului, mijloacele artistice de exprimare pot căpăta valoare pentru individ, criticul inteior fiind redus la tăcere.  De asemenea, individul este încurajat să se concentreze asupra procesului și nu asupra rezultatului. Prin aprecierea produsului creației, terapeutul de fapt transmite că acceptă și validează lumea interioară a individului. Apoi, dacă individului i se cere să-și explice creația, poate avea loc un dialog între el și specialist (de exemplu, de ce a folosit acele culori pentru a-și desena familia, ce înseamnă poziționarea fiecărui individ pe foaie, iar individul astfel dezvăluie ce simte față de aceștia). Parcursul este experiența internă – metaforă – traducerea verbală.

Tulburările de alimentație sunt mai dificile de tratat și de depășit atunci când se manifestă  la membri ai aceleiași familii, întrucât intervine competiția, iar tiparele nesănătoase de hrănire sunt perpetuate la nesfârșit. Dau drept exemplu cazul lui June&Jennifer Gibbons (despre care am scris aici),al surorilor Lisbeth și Angelique Raven (pe care le puteți vedea în acest documentar ) și al surorilor Taylor și Tricia (ale căror episoade de binge eating sunt descrise aici).

Sper că această sinteză v-a fost de ajutor în înțelegerea tulburărilor de alimentație. Vă invit să consultați lista de mai jos pentru informații complete:

✤ American Psychiatric Association. (2013). Feeding and eating disorders. In  Diagnostic and  statistical manual of mental disorders (5th ed.). Washington, DC
✤ Asociația pentru prevenirea și tratarea tulburărilor de alimentație (n.d.).  Statistici privind tulburarile de alimentatie. Accesat la http://aptta.ro/statistici.html la 13 aprilie 2019
✤Fairburn, C., Cooper, Z.,& Shafran, R. (2008). Behavior Therapy for Eating Disorders (“CBT-E”): An Overview. In C. Fairburn (Ed.), Cognitive Behavior Therapy and Eating Disorders (23-35). New York: The Guilford Press
FuseSchool – Global Education. (2017, octombrie 15). Anorexia and Eating Disorders | Biology for All | FuseSchool [fișier video]. Accesibil la https://www.youtube.com/watch?v=jgjzUxosZ9o 
✤Lyons, L. (2017).  Eating Disorders on the Rise All Around the World: An Overview. Accesibil la: https://www.eatingdisorderhope.com/blog/eating-disorders-world-overview
✤Patterson, A. (2008). Beating eating disorders step by step : a self-help guide for recovery. London: Jessica Kingsley Publishers.
✤Rumney, A. (2009). Dying to please: anorexia, treatment and recovery (2nd edition). Jefferson, N.C. :McFarland & Co.
✤Safer, D. L., Telch, C. F.,& Chen, E. Y. (2009). Dialectical behavior therapy for binge eating and bulimia. New York, NY: The Guilford Press.

Un gând despre „Despre anorexie și bulimie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.