master

Materii studiate #2

Am revenit cu un articol legat de viața studențească, anume cu trecerea în revistă a aspectelor aprofundate în această primăvară indecisă. Da, a fost nevoie să aștept până în ultima săptămână pentru a-mi face o impresie de ansamblu la ce concluzii am ajunsvoi lămuri în final. Să-ncepem, așadar, frumoasa listă:

Metode calitative de cercetare (MCC): cuprinde metode de culegere și analizare a datelor din punct de vedere al conținutului propriu-zis. De-a lungul activității, am aflat ce înseamnă studiul obiectelor, cum se construiește un interviu, cum se desfășoară un focus-grup și în ce condiții e importantă realizarea studiului de caz. Deși temele (la care încă nu am aflat notele) mi-au dat de furcă, consider că materia a fost utilă în vederea realizării disertației; totuși, se mai putea lucra la modalitatea de transmitere a informației.

Evaluare psihologică (EP): vechea poveste a caracteristicilor testelor de personalitate, aplicarea, scorarea lor și realizarea profilului personal pe baza rezultatelor. Îmi dau seama că se vrea o simulare a testării în cadrul cabinetului pentru a ne obișnui cu procedura, însă: 1) am mai făcut asta în trecut, în anul III și 2) cum rămâne cu subiectivitatea ca factor de biasare a interpretării? Nu știu dacă asta ar trebui să țină loc de dezvoltare personală (a se nota sarcasmul!), dar mie mi s-a părut pierdere de vreme.

Consiliere psihologică (CP): materie ce a constat în dezbaterea diverselor contexte și tulburări în care psihologul clinician poate interveni și cum anume; printre subiecte s-au numărat dependența de substanțe, pierderea, problemele în cuplu și adaptarea școlară. Pentru partea de seminar, am pregătit o prezentare privitoare la anorexie și bulimie, subiecte despre care nu știam prea multe, deci a fost o ocazie de învățare de pe urma căreia am rămas cu ceva. În ciuda materialului interesant, nu am ajuns prea des pe la ore, neatrasă de perspectiva unui discurs monoton; pe la seminarii am mai prins un lucru-două.

Psihologie clinică (PCL): un fel de extensie a Psihologiei Sănătății din anul III, care a adus prea puține informații noi față de predecesoarea sa ca s-o pot lua în serios. Așteptările mele erau altele, având în vedere că este materia care dă numele masterului, însă m-am pomenit doar căutând un subiect pentru realizarea unui studiu de caz mai mult în orb. Singura competență pe care mi-am dezvoltat-o în acest context a fost cea de a-mi exersa morga de ascultător activ.

Închei, apoteotic, cu opționalul pe care nu l-a ales nimeni, anume Psihologia Pozitivă (PP). Toată activitatea s-a învârtit în jurul achiziționării, transportării, conspectării și prezentării unui tratat cuprinzător, dar pe alocuri de neînțeles, în dulcele stil românesc. Nu mă-nțelegeți greșit, nu condamn inițiativa de a consuma produse intelectuale de pe plaiurile noastre, însă mă rezum la a spune că aș fi dorit să și experimentez emoțiile pozitive în loc să stau pe scaun și să asist la dezbateri sterile despre forma corectă a vreunui cuvânt. Ca și în cazul alor materii, ideea suna promițător, însă execuția a lăsat mult de dorit.

Pentru a face o sinteză, cuvântul-cheie ar fi dezamăgire. După cum am spus și în semestrul anterior, multă informație de la licență se reia la master și nu neapărat într-o formă nouă, care să atragă și veteranii în toceala psihologiei. Mai mult, consider că există aspecte cruciale ale acestei profesii care nu au fost atinse, de pildă ce este și cum se realizează un plan de intervenție, tehnici de comunicare în stabilirea relației terapeutice, crearea unui contract psihologic, simularea unei discuții în cabinet și alte elemente de bază (presupun, că nu mi-a zis nimeni!).

Poate că nemulțumirea mea e exagerată, însă mulți dintre colegii mei par a fi în asentimentul meu în ce privește ori programa, ori organizarea activității. Cu alte cuvinte, cineva s-a prefăcut că predă și altcineva s-a prefăcut că învață. Unde va duce asta și dacă vor apărea schimbări … vom afla în semestrul viitor. Până atunci, rămâne să trecem sesiunea cu bine să ne remontăm în vacanță!

3fe0e111282788ee6129d327ddc796bb

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.