moldovenisme

Cum m-a schimbat facultatea

Orice experiență nouă, care te provoacă, are un anumit efect asupra ta, fie el de lungă sau scurtă durată. Așa cum reiese din titlu, astăzi voi discuta despre cele mai importante aspecte pe care facultatea mi le-a relevat despre mine în general și eventuale schimbări în gândire. Iată, așadar, aspectele pe care le-am observat de-a lungul timpului:

❖ Am reușit să mă cunosc mai bine. Poate suna clișeic, având în vedere că am terminat specializarea de psiho, unde nu m-am dus ca să construiesc avioane, dar vreau să clarific la ce anume m-am referit. Deși nu am urmat vreun program de dezvoltare personală, am făcut nenumărate teste validate științific și am citit nenumărate interpretări. Înțelegând conceptele, am început să-mi explic singură anumite aspecte și să le pun în legătură cu experiențele trăite. Nu e vorba de cifre și scale, ci de un proces în spirală, la care mereu se adaugă informații noi, care vin în completarea celor vechi. În sensul ăsta, am început să țin un un jurnal, în care zilnic răspund la câte o întrebare și astfel pun cărămidă peste cărămidă și încerc să-mi stabilesc unele obiective. Dacă vă interesează, iată după ce mă orientez eu în luna mai (click aici).

❖Am conștientizat aspecte care altădată treceau neobservate. Cumva, această idee se leagă de prima, în sensul în care am devenit mult mai self-aware de modul în care reacționez, interpretez și interacționez în diferite contexte, în loc să trec prin realitate ca un zombalău. Firește, e ușor să cazi în vechile tipare atunci când te frustrează ceva sau ai obosit, însă practica ajută mult.

❖ Încerc să aflu „de ce”. În spatele gândurilor și comportamentelor există niște cauze, uneori atât de adânc îngropate, încât adesea nici nu sunt bănuite (știa tata Freud ce știa!). Este important pentru mine să încerc să fac lumină asupra motivelor și să văd dacă ele sunt constuctive, întemeiate, ori dimpotrivă și cum anume pot lucra cu ele. Firește, demersul acesta e dificil și nu se poate realiza mereu individual, însă pentru asta s-au inventat terapeuții! 🙂

❖ Mi-am dat seama că, adeseori, răspunsul este „depinde”. În vreme ce psihologia, ca orice știință, se concentrează pe generalități, acestea sunt doar puncte de reper atunci când ai în vedere un caz anume, un OM cu un anumit trecut, valori și idealuri poate diferite de ale tale și pe care trebuie să-l respecți ca atare. Ceea ce el trăiește depinde de foarte mulți factori pe care trebuie să ai răbdare să-i cunoști înainte de a putea oferi un răspuns.

❖ Mi-am diversificat aria de interese și preocupări. Să fie clar, tot pe psihopați am rămas setată (!), dar, având acces la o gamă largă de subiecte și documentându-mă pentru diferite proiecte, am identificat și alte arii care merită aprofundate. Poate că voi face o listă în viitorul apropiat.

Ce au în comun toate aceste idei este nivelul profund și modul subtil în care se manifestă. Facultatea nu a fost într-atât de traumatizantă încât să mă reconfigureze total, însă consider că ele ar putea constitui piatra de temelie pentru o etapă nouă din parcursul vieții mele.

Mi-a făcut plăcere să scriu un articol cu temă personală, ceea ce nu am mai făcut de mult Ca de fiecare dată, vă mulțumesc pentru lectură și vă aștept comentariile cu multă curiozitate!  

 

Un gând despre „Cum m-a schimbat facultatea

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.