ASMR

ASMR, trendul care-ți gâdilă simțurile

Vi s-a întâmplat vreodată să vă cuprindă o stare de relaxată profundă în timp ce ascultați o anumită secvență audio? Sau în timp ce vi se masa scalpul? Ori, poate, să detectați un fel de furnicături în degete în vreme ce atingeați un anumit material? Toate aceste senzații se reunesc sub termenul de ASMR, Autonomous Sensory Meridian Response (Raspuns Senzorial Meridian Autonom).

Adesea descris ca fiind o furnicătură ce parcă pornește din creier, coboară pe ceafă și șira spinării, ajungând până la extremități, fenomenul ASMR a intrat recent în lumea științei, prima dezbatere pe acest subiect având loc în 2007.

Concret, ASMR-ul se manifestă pe două niveluri:
✦ fizic, prin furnicături, senzație de gâdilare, relaxare musculară resimțită ca niște valuri la nivelul gâtului și coloanei
psihic, prin senzație de calm, relaxare și chiar somnolență.

Clasificarea stimulilor ce provoacă ASMR se poate face în funcție de două mari criterii:
1. sursa stimulilor
externi: foșnetul unei perdele, șuieratul vântului etc.
înregistrați: clipuri realizate de către alții
interni: meditația

2. tipul stimulilor:
tactili: masajul, pieptănarea părului
✔ vizuali: observarea unei secvențe de mișcări, a unei picturi
✔ auditivi: voci, șoapte, sunete, onomatopee, manevrarea obiectelor

Ceea ce au cu toții în comun este faptul că reprezintă stimuli evaluați ca nefiind amenințători, ci din contră, prezența lor eliberând oxitocină (relaxare), serotonină (bucurie) și endorfine (euforie). Mai mult, una dintre teorii postulează faptul că acești neurotransmițători sunt comuni ASMR și stabilirii relațiilor interumane și că motivul pentru care un individ simte ASMR atunci când este mângâiat este pentru că recrează un moment din copilărie, când a primit acest tip de atenție din partea mamei. Totuși, acest lucru nu explică de ce ASMR se produce și în prezența unor stimuli străini, de pildă, vizionând un clip de-a lui Bob Ross.

Firește, unele persoane au o receptivitate mai mare la stimuli decât altele; diferențele acestea pot fi influențate de bagajul genetic, experiențele de viață, preferințele individuale, cultură și alte elemente.

Mai jos voi lăsa o listă de materiale ASMR pe care vă invit să le testați:
Lee Scott, The Village Opera, material audio
Pinar&Viola – Made You Come Here, material audio-video
ASMR Comforting Sounds For Anxiety & Bad Moments material audio-video
Virtual Barber Shop, material audio
Ambient Mixer, un site pe care vă puteți crea propria combinație de stimuli audio

Ce spun cercetătorii?

Conform unui studiu  realizat la Universitatea din Sheffield, participanții cu sensibilitate ridicată au raportat un nivel mediu spre ridicat al calmului și stării de bine în urma vizionării unor videoclipuri ASMR, spre deosebire de grupul de control, pentru care această stimulare nu a avut nicio consecință. De asemenea, grupul experimental a avut un nivel mai scăzut al tristeții și anxietății, precum și o medie mai scăzută a bătăilor inimii pe minut.

Un alt studiu, realizat pe 290 de participanți cu un nivel ridicat al sensibilității ASMR, a indicat faptul că aceștia aveau un nivel mai ridicat al deschiderii către experiență și nevrotism și niveluri mai scăzute la extraversie, agreabilitate și conștiinciozitate decât grupul de control.

Experiența mea

Nu sunt o fană a clipurilor ASMR și a scenariilor de la baza lor, întrucât sunetele, foșnetele și șoaptele mă irită – probabil sufăr de misofonie. În schimb, resimt relaxare atunci când ascult voci baritonale, când ating anumite țesături ori atunci când îmi masez scalpul. Voi la ce reacționați?

Sper că v-a fost util articolul din această săptămână. Ca de obicei, vă aștept comentariile și sugestiile cu mare curiozitate!

3fe0e111282788ee6129d327ddc796bb

 

Bibliografie:

  • Fredborg, B., Clark, J., & Smith, S. D. (2017). An Examination of Personality Traits Associated with Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR). Frontiers in psychology8, 247. doi:10.3389/fpsyg.2017.00247
  • Poerio, G.L., Blakey, E., Hostler, T. J., & Veltri, T. (2018). More than a feeling: Autonomous sensory meridian response (ASMR) is characterized by reliable changes in affect and physiology. PLOS ONE, 13 (6). DOI: 10.1371/journal.pone.0196645

Webografie:

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.