Recenzia PSI

Conexiuni pierdute: cauzele depresiei și anxietății

Am aflat întâmplător despre această carte dintr-un articol care a circulat pe internet, iar ideile sumarizate acolo mi-au trezit interesul față de materialul de bază. Mi-am făcut timp să-l parcurg și consider că e demn de dezbătut, înscă după o scurtă prezentare.

TITLU: Lost Connections: Uncovering the Real Causes of Depression – and the Unexpected Solutions (2018)

AUTOR: Johann Hari (n. 1979), jurnalist britanic, câștigător a numeroase premii pentru activitatea sa, colaborator a numeroase publicații de prestigiu

REZUMAT: Cartea de față este împărțită în trei părți. Prima detaliază experiența personală a autorului cu privire la depresie și consumul de antidepresive, precum și studii ce evidențiază faptul că acestea din urmă au un aport redus în ameliorarea afecțiunii psihice.
A doua parte explică nouă posibile cauze ale depresiei și anxietății din sfera socială, identificate pe baza a numeroase studii, precum lipsa de sens și a valorilor intrinseci în viața oamenilor, deconectarea de la un mediu natural, izolarea de ceilalți ș.a.
Ultima parte aduce în discuții câteva posibile soluții prin care sursele anterior dezbătute pot fi evitate ori transformate în beneficiul individului.

PĂREREA MEA
Premisa lucrării mi se pare bună, fundamentată pe un principiu logic înainte de toate: dacă depresia și anxietatea au o pondere din ce în ce mai mare, înseamnă că se petrece  ceva la nivel global care le declanșează. Desigur, la baza celor două afecțiuni se află factori genetici și neurologici, însă mediul, prin caracteristicile sale, are potențialul de a activa acești factori sau nu. Cum încă nu putem modifica în laborator însușirile înnăscute, ne rămâne să înțelegem ce anume din evenimentele trăite a fost picătura care a umplut paharul și să încercăm să înlăturăm cauza pentru a scăpa de simptome.

Din punctul meu de vedere, Evenimentul X a declanșat un pattern dezadaptativ de reacții sună mai credibil decât Reacțiile dezadaptative sunt o consecință strictă a nivelului scăzut de serotonină din creier. pentru că, în prima situație, individul în cauză poate identifica sursa suferinței sale și poate lucra cu ea, pe când în a doua individul este redus la caracteristicile sale biologice – teorie pe care s-a mizat în Statele Unite la finalul secolului trecut, când piața de medicamente a cunoscut o dezvoltare explozivă și, după cum susțin anumite mărturii și date, nefondată din punct de vedere al eficienței.

În vreme ce soluțiile exemplificate în carte sunt interesante și probabil ar îmbunătăți starea de bine și satisfacția cu viața a multora, aplicarea lor la nivel macro necesită disponibilitatea de a gândi și organiza sistemul într-o manieră cu totul diferită.
Pe lângă costurile ridicate, nu există garanția că acestea ar putea vindeca depresia într-o proporție mai mare decât antidepresivele ori terapia. Cu alte cuvinte, unii indivizi ar putea avea nevoie de un venit mediu garantat pentru a depăși impasul în care se află, alții ar putea avea nevoie să facă pace cu un eveniment traumatic din copilărie ori, pentru alții, soluția ar putea fi o cură de substanțe psihedelice – de aceea este responsabilitatea individului de a se autocunoaște și de a identifica metoda potrivită nevoilor sale.

Pentru cei oarecum familiarizați cu psihologia, Lost Connections nu aduce nicio revelație, cartea fiind mai degrabă explicarea factorului social din modelul bio-psiho-social al tulburărilor psihice într-o manieră accesibilă tuturor. Totuși, schimbarea perspectivei către exteriorul în relație cu interiorul  poate fi binevenită și poate confirma, infirma sau completa concepțiile personale cu privire la acest subiect.

Trebuie menționat că fiecare aspect din carte este susținut de argumente științifice și discuții cu specialiști din diverse arii, ceea ce compensează pentru abordarea simplistă pe alocuri a autorului – ceea ce e de înțeles, dat fiind faptul că domeniul său de specializare este altul. Dar chiar acest lucru, precum și experiențele personale inserate ici-colo imersează cititorul în lectură și ajută la înțelegerea materialului prin prisma celor care și-au descris trăirile.

Luând în consiederare aspectele de mai sus, recomand această carte celor care sunt în căutarea piesei lipsă pentru o mai bună înțelegere a celor din jur, precum și celor care doresc ori au nevoie de o nouă direcție.

Sper că ați considerat recenzia de azi utilă. Dacă aveți sugestii pentru data viitoare, scrieți-mi în comentarii!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.