Recenzia PSI

Jekyll sau Hyde?

Nuvela pe care o recenzez astăzi este cunoscută în întreaga lume datorită subiectului intrigant și numeroaselor ecranizări realizate de-a lungul timpului. În cele ce urmează, voi prezenta, pe scurt, câteva posibile interpretări ale acesteia din perspectivă psihologică, social-istorică și religioasă.

TITLU: „Straniul caz al doctorului Jekyll și al lui mister Hyde” (publicată inițial în 1886)

AUTOR: Robert Louis Stevenson (1850-1894), poet și romancier scoțian, cunoscut și pentru „Comoara din insulă”

REZUMAT: Prin cartierele rău-famate ale Londrei victoriene își face veacul un anumit mister Hyde, al cărui comportament vulcanic și înfățișare dezagreabilă inspiră repulsie; mai mult, acesta comite o crimă, dar toate dovezile duc spre doctorul Jekyll, un reputat om de știință, care neagă orice implicare. Prietenul și avocatul acestuia, Mr. Utterson, este cel care descoperă legătura dintr Jekyll și Hyde și urmările ei nefaste.

Prezentarea este spoiler-free, deși majoritatea știu deja că Jekyll și Hyde sunt interconectați, fațete ale aceleiași monede. În continuare, voi puncta aspectele care mi-au atras atenția:

✦ Deși această nuvelă este deseori citată ca fiind un exemplu fictiv al tulburării disociative de personalitate (a personalității multiple) și însuși autorul punctează că  Jekyll se referea la Hyde ca la un „altul”, acest fapt este contrazis de faptul că, pentru a trece dintr-o stare în alta, bărbatul trebuia să consume o poțiune obținută printr-un proces alchimic, așadar procesul era declanșat de un element extern de natură concretă, ce infirmă diagnosticul de  personalitate multiplă. De altfel, Jekyll se auto-caracterizează ca fiind ca un „taler cu două fețe” și „cele două firi care se luptau în câmpul conștiinței mele (…) le aveam întru totul pe amândouă” (p.84-85)

✦ Mai mult sens ar avea teoria structurii psihicului a lui Freud, în care Hyde reprezintă Id-ul (Sinele), partea înclinată spre vicii și porniri instinctuale a ființei, iar Jekyll este Ego-ul (Eul), presat constant între „o oarecare voioșie de temperament (…) neînfrânările de care mă făceam eu vinovat” și „caracterul exigent al aspirațiilor mele” (p.84). Așadar, Jekyll era un individ reputat, cu o înclinație către gratificare și, posibil, viciu, care, prin prisma statutului său, nu putea da frâu pornirilor sale; folosindu-se de știință, l-a creat pe Hyde, latura sa impulsivi, egoistă și egocentristă, prin care își putea trăi fanteziile, păstrând nepătată viața lui Jekyll.

✦ Dacă ne raportăm la perioada istorică a publicării nuvelei, aceasta avea loc după teza lui Darwin privind originea comună și asemănările pe atunci privite ca îngrijorătoare dintre om și animal. Societatea victoriană, alertată de această posibilitate, considera autocontrolul și rațiunea ca fiind proprii omului, elemente ce îl separau de bestii, iar oricine se deda viciilor trecea granița către un nivel inferior.„Straniul caz…” poate fi considerat, așadar, ca un răspuns la această viziune, arătând urmările tragice ale înfrânării instinctelor: Jekyll e împins de către standardele societății să se dedubleze, să creeze, prin Hyde, haos, și, în final, să se piardă pe sine.

✦ Referitor la poțiunea care permite trecerea dintr-o ipostază în cealaltă, se poate presupune că este o metaforă a alcoolului care, conform standardelor vremii, era catalizatorul prin care persoanele își pierdeau capacitatea de a raționa, regresând la comportamente regretabile, exact lucrul la care am făcut referire în paragraful anterior.

Indiferent de perspectiva din care este analizată, „Straniul caz al doctorului Jekyll și al lui mister Hyde” rămâne o operă valoroasă în literatura universală deoarece este o alegorie a dualității umane dusă la extrem de constrângerile societății. Este una dintre nuvelele mele favorite nu doar din pricina subiectului vizionar, ci și detaliilor pe care par să le descopăr la fiecare nouă lectură, ce contribuie la conturarea imaginii de ansamblu a conștiinței umane.

Dacă vă pasionează acest tip de puzzle, precum și literatura gothică, vă invit să citiți opera lui Stevenson și să-mi comunicați opiniile în comentarii!

 

 

BIBLIOGRAFIE:

 

Un gând despre „Jekyll sau Hyde?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.