Recenzia PSI

Înțelepciunea psihopaților

Am revenit cu recenzia unui material care mi s-a părut foarte util și interesant din punct de vedere științific. Dacă titlul nu e suficient pentru a vă stârni interesul, în continuare voi puncta principalele aspecte care m-au impresionat:

Titlu: „Înțelepciunea psihopaților”/„The Wisdom of Psychopaths”

Autor: Kevin Dutton, specializat în domeniul psihologiei experimentale, activând în cadrul Universității Oxford

Anul apariției: 2012

Subiecte abordate:
Presupun că majoritatea asociază psihopatia cu acțiunile criminalilor în serie (dintre care cei mai mediatizați sunt Ted Bundy, BTK, Ed Gein, Charles Manson și John Wayne Gacy), însă subiectul e mai amplu decât atât. Psihopatia este o dimensiune a personalității, o axă, dacă vreți, iar măsura în care fiecare o avem ne plasează pe un anumit punct al acesteia. Trăsătura în sine nu are valențe exclusiv negative; nu fiecare persoană cu scoruri de la medii spre ridicate va deveni următorul Ed Kemper. Din contră, e posibil ca aceasta să devină un CEO de succes ori chiar să salveze vieți din postura de pompier. Paradoxal, nu-i așa?

„Înțelepciunea psihopaților” își propune să explice din perspectivă evoluționistă, fiziologică și psihologică mencanismele psihopatiei, să facă distincția între cele două tipuri de psihopați (cei care ajung în spatele gratiilor și deschizătorii de drumuri) și să descrie pe larg trăsăturile acestora printr-o serie de experimente, întâmplări, discuții cu autorități din domeniu și cu psihopați închiși în centre de maximă securitate.

 

De ce să citești această carte?

✫ în primul rând, dacă te interesează manifestările psihopatiei și mecanismele ei biologice, aceasta este un bun început

✫ stilul în care e scrisă face informația ușor de urmărit

✫ chiar și dacă nu știi psihologie, ți se explică pe scurt tot ce ai nevoie să știi pentru a înțelege materialul

✫ reia unele noțiuni din psihologia generală și explică legătura dintre concepte (ceea ce te face m-a făcut  să mă simt erudită)

✫ e împărțită în capitole subdivizate în secțiuni scurte, cu titluri care stârnesc interesul și sugerează analogii (The Dark Side of The Moon Landing, de exemplu, sau Will the real psychopath please stand up?)

✫ explicațiile se  bazează pe studii validate științific, iar citările sunt făcute în așa fel încât nu îngreunează lectura, oferind piste pentru lecturi ulterioare

✫ cunoștințele autorului în domeniul psihopatiei și eforurile acestuia oferă o imagine de ansamblu a subiectului; unele experimente descrise îi aparțin.

 

*Cartea poate fi achiziționată din librăriile fizice sau din cele online; de pildă, de aici.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.