Recenzia PSI

Mindhunter

Se spune că prima dragoste nu se uită niciodată. De curând am început să cred zicala asta, având în vedere că, indiferent prin ce arii ale psihologiei mi-aș băga nasul, tot la psihopați mă-ntorc. Lor le datorez faptul că studiez în domeniu și tot lor le datorez și faptul că voi șoma cu diploma în dosar, dar e OK.

În recenzia de azi voi scrie despre un serial recent, ce tratează – ați ghicit – tema mea preferată. Mindhunter e un proiect ce-și propune ilustrarea începuturilor criminologiei prin mijloace inedite. Cu alte cuvinte, doi agenți federali din Departamentul de Științe Comportamentale încearcă să afle ce anume-i determină pe criminali să acționeze în consecință și ce mijloc mai bun decât intervievarea celor mai cunoscuți ucigași ai Americii din anii ’70?

Evident, în cronicile de pe net nu se spun prea multe despre idee, iar cast-ul îi include pe Jonathan GroffHolt McCallany  și Anna Torv, despre care nu știam nimic. Singurul nume cunoscut a fost al lui David Fincher, care a regizat de asemenea Zodiac și Fight Club (recenzat aici), așa că i-am dat o șansă.  Și bine am făcut! Imediat vă explic de ce. 

mindhunter-season-1-charles-manson-agent-ford
Dap, ăla-i Charles Manson.

 

Primul argument în favoarea acestui serial e faptul că e bazat pe evenimente și experiențe reale. Într-adevăr, doi tipi de la FBI, John Douglas și Robert K. Ressler, s-au apucat să înregistreze interviuri prin închisori și uite cum s-a ajuns la o nouă știință pusă în slujba prinderii criminalilor.
*Serialul se bazează pe autobiografia lui Douglas Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit

Un al doilea lucru fain e că producătorii au recreat interviurile realizate de cei doi agenți cu notorii ucigași în serie ai vremii. Aici intră Edmund Kemper, Jerry Brudos și Richard Speck și ceva îmi spune va fi vorba și de Charles Manson și BTK în sezonul al doilea, ce va apărea anul acesta. Interviurile în sine sunt superb scrise, regizate și jucate; suspansul și tensiunea răzbat dincolo de ecran și mi s-au părut cu adevărat bune.

mindhunter-s1
agenții Ford și Tench la lucru

Un al treilea punct forte îl reprezintă personajele. Deși serialul se concentrează pe crime celebre, ne arată și viața personală a protagoniștilor și e uluitor modul în care munca își pune amprenta asupra lor în numai zece episoade. Încet-încet, contactul cu mințile criminale îi afectează până în punctul în care nu mai știi cine e psihopat și cine încearcă să-i studieze. Chiar dacă nu-mi place agentul Ford, apreciez procesul prin care trece și cum este ilustrat. Cum se spune, it takes one to catch one.

Să spun ceva și despre atmosferă, că, până la urmă, e bomboana de pe colivă. Anii 1970 sunt o comoară din punct de vedere vizual. Mașini, haine și aparatură specifică vremurilor – perioada de glorie a ucigașilor în serie. Dacă printre voi sunt și cei cărora le plac momentele tensionate și detaliile macabre, Mindhunter e pentru voi. Pentru că nu doar că se vorbește despre crime, ci se arată cazuri conexe în toată gloria lor sinistră.

Desigur, nu totul e numai lapte și miere. Aș avea de reproșat ritmul lent al primelor episoade, dar, odată ce-ai trecut de ele, simți că trebuie să afli mai mult (și asta vine de la mine, care nu am răbdare cu serialele deloc). Nu pot spune că se întâmplă excepțional de multe și teribil de rapid, având în vedere că e doar primul sezon, presimt că vom afla mult mai multe. Netflix, să nu te prind că-l anulezi și pe ăsta…!

Da, Mindhunter se simte ca un mix de Hannibal și Zodiac, însă cu un minunat element de originalitate, care m-a făcut să-l devorez și îl recomand tuturor amatorilor de sinistru. Îl puteți urmări subtitrat aici.

t9mo8lu
am lăsat ce era mai fain la final

2 gânduri despre „Mindhunter

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.