subiecte din domeniu

Sensation-seeking

Într-un articol trecut am discutat despre comportamentele de risc, pe care am încercat să le diferențiez de setea de senzații, adică subiectul de astăzi. Există o serie de asemănări între cele două concepte, dar s-o luăm pe rând. Mai întâi, ce-i setea asta de senzații?

Marcus Zuckerman, cel care a descoperit și conceptualizat fenomenul, zicea despre setea de senzații că este „o trăsătură (de personalitate) definită ca nevoia de senzații și experiențe variate, noi și complexe,  dar și asumarea unor riscuri fizice și sociale în căutarea acestora” (Zuckerman, 1979, p.10)

Probabil cunoașteți persoane înnebunite după sporturi extreme sau de contact, de participarea la curse de mașini și așa mai departe. Dacă acele persoane ar completa Scala pentru Setea de Senzații (click), sunt șanse mari să obțină scoruri ridicate la cel puțin una dintre cele patru subscale, ce reprezintă subdimensiuni ale conceptului:

☆ susceptibilitatea la plictiseală (adică oamenii ăștia se plictisesc a naibii de repede);

☆ dezinhibiție ( genul de indivizi care nu stau pe gânduri înainte de a face un lucru);

☆ căutarea experiențelor noi (precum încercarea unui nou sport, a unui preparat exotic, călătoriile într-o parte îndepărtată a Globului, schimbarea jobului cu ceva despre care nu știe nimic);

☆ căutarea aventurilor (aici intră sporturile extreme de care am vorbit un pic mai sus).

giphy2

 

Acum, ca să lăsăm testarea psihologică la o parte, să vedem prin ce se aseamănă comportamentele de risc și setea de senzații:

În primul rând, prin manifestarea lor; deși una e rezultatul unei dezadaptări, iar cealaltă e expresia vizibilă a unei trăsături, ambele se concretizează prin angajarea în activități riscante, cu potențial auto-distructiv.

În al doilea rând, ambele se manifestă în adolescență și se estompează ulterior. În cazul setei se senzații, acest lucru e rezultatul secreției de testosteron, ce scade cu vârsta. Tot din acest motiv, această trăsătură e mai des întâlnită la bărbați.

Mai departe, să încercăm să înțelegem cauzele setei de senzații. E o trăsătură de personalitate ce-și are originea în fiziologia creierului. Explicațiile științifice se leagă de neurotransmițători și de modul în care sunt aceștia procesați (cuvinte lungi pe care nu le înțeleg).

Ceea ce e cert la căutătorii de senzații este că au un reflex de orientare spre stimuli (adică aceștia, ca obiecte noi apărute în câmpul perceptiv al persoanei, declanșează excitație nervoasă și interes) ce-i determină să se angajeze în diverse activități.

E important de subliniat faptul că cei cu sete de senzații nu trebuie să fie neapărat extraverți. La o primă vedere, conceptele par să se lege: e mai probabil ca agitații ăia bezmetici de cărora nu le tace gura și care vor mereu să se afle în centrul atenției să vrea să se arunce de un pod doar de amuzament! am zice. Nu e chiar așa. Cele două trăsături de personalitate sunt determinate biologic, adevărat, însă de mecanisme diferite; extraversia e determinată de nivelul de activare bazală a scoarței corticale, în vreme ce, așa cum nu am reușit să explic, setea de senzații ține de biochimia creierului. Așadar, se poate ca o persoană la locul ei, fan Mozart, care preferă activitățile solitare și care se orientează după propriile-i valori și interese și care e foarte tăcută la birou să parcurgă un traseu off-road în weekend și, eventual, să campeze noaptea în Dumnezeu știe ce pădure de una singură.

De fapt, se pare că sensation seeking-ul se asociază mai degrabă cu deschiderea spre experiență.

În încheiere vă las un clip simpatic de la TEDx, în care se explică noțiunile de bază ale acestui concept într-un mod umoristic și accesibil:

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.