subiecte din domeniu

Comportamentele de risc

Bună tuturor! Îmi continui procrastinarea printr-un nou articol, de data aceasta cu tentă științifică. Azi voi scrie câte ceva despre comportamentele de risc (ce-s alea, bă?).

Comportamentele de risc reprezintă ansamblul de practici care îngreunează sau chiar compromit dezvoltarea adecvată a adolescentului sub aspect psihosocial. (Richter, 2010, p.26).

În această categorie intră consumul de substanțe (alcool, tutun, droguri, medicamente), șofatul iresponsabil și obiceiurile nesănătoase de alimentație (mâncatul în exces sau bulimia la cealaltă extremă).

Nota bene! Nu trebuie confundate cu manifestările setei de senzații (sensation seeking), ce reprezintă o trăsătură de personalitate de origine biologică

Populația la care se observă aceste manifestări: adolescenții. Săracii de ei, au pe cap toate nasoalele. Pe lângă faptul că n-au habar ce-o să se aleagă de viața lor, mai pică și-n capcana viciilor, cum le zice tot omul. Se pare, însă, că există o explicație pentru asta.

Conform lui Raithel (2004) și Richter (2008, cit. in Richter, 2010), presiunile sociale de însușire a responsabilităților aferente adolescenței reprezintă un factor stresant. Incapacitatea de a analiza contextul, de a căuta informații și de a reacționa adecvat situațiilor de viață (Silbereisen & Todt 1994, cit. in Richter, 2010) conduce la răspunsuri dezadaptative sub forma comportamentelor de risc, ce pot periclita dezvoltarea personalității.

Pe românește, când piciul se vede adolescent și nu face față la ce-l așteaptă, începe să aibă alunecări de tipul celor descrise mai sus care, în timp, se consolidează și devin mecanisme negative de coping. 

Principalii factori predictori ai comportamentelor de risc sunt: sunt vârsta, genul și influențele mediului social, precum comportamentele de risc percepute ale părinților, interacțiunea dintre auto‒eficacitate și comportamentul grupului de egali și interacțiunea dintre autoreglarea emoțională și comportamentul de risc perceput al grupului de egali.

Traducere: achiziția acestor comportamente începe în familie, însă în adolescență rolul acesteia este preluat de grupul de egali, așadar gașca poate întreține viciile.
Studiul realizat de Galambos & Tilton-Weaver (1998) pe adolescenți canadiezi a evidențiat o serie factori care reduc frecvența manifestării comportamentelor de risc, precum statutul marital și economic, nivelul de educație, condițiile de locuit și participarea la ceremoniile religioase.

Adică tinerii căsătoriți și angajați se antrenează mai puțin în comportamente de risc; același lucru s-a evidențiat și în cazul studenților care locuiau cu părinții și a celor care participau la ceremonii religioase.

Implicațiile cunoașterii acestui fenomen în psihoterapie (adică de ce e important să știm despre comportamentele de risc)

Studiul comportamentelor de risc oferă explicații pentru manifestările adolescentine inacceptabile din punct de vedere social, dar care ar putea fi evitate prin identificarea și corijarea cauzelor, având în vedere că însăși procesul de socializare este unul dintre factorii care contribuie la producerea comportamentelor de risc (Hurrelmann & Richter, 2006, cit. in Richter, 2010). Documentarea pe această temă poate servi psihoterapeutului în timpul procesului de anamneză și în identificarea resurselor pacientului necesare reintegrării în societate.

Urmărind unele reportaje, am observat că reorientarea indivizilor cu astfel de comportamente către domeniul sportiv produce un efect positiv vizibil. Agresivitatea este convertită în energia ce stă la baza performanțelor sportive. Acest fapt conduce la reintegrarea socială, iar individul devine un model datorită rezultatelor obținute. O altă soluție ar putea fi terapiile alternative, care îmbină efortul fizic și exercițiile de autocunoaștere, fiind utile în corijarea comportamentelor de risc.

 

Deși acest articol nu e răspunsul problemelor mele, mă simt ceva mai bine că l-am scris. Am fost productivă! Sper să v-a fost util și vă invit să lăsați impresii și sugestii în comentarii sau pe pagina de Facebook.

 

Bibliografie:

  • Galambos, N. L., & Tilton-Weaver, L. C. (1998). Multiple-risk behaviour in adolescents and young adults. Health reports, 10(2), 9–20.

 

  • Richter, M. (2010). Risk Behaviour in Adolescence: Patterns, Determinants and Consequences. Wiesbaden: VS Verlag für Sozialwissenschaften.

 

  • Wang, R.-H., Hsu, H.-Y., Lin, S.-Y., Cheng, C.-P., & Lee, S.-L. (2010). Risk behaviours among early adolescents: risk and protective factors. Journal of Advanced Nursing, 66(2), 313–323.

 

Un gând despre „Comportamentele de risc

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.