licenta

Ce nu știam despre facultate – ghid

Abia am revenit la cursuri și deja simt nevoia să procrastinez (adică să-mi evit responsabilitățile), așa că iată un nou articol marca ieu. O să-ncep ușurel, făcând o listă cu instrucțiuni pentru boboci, lucruri pe care mi-aș fi dorit să mi le explice cineva ca la proști  în loc să le aflu ghicind în cafeaua secretarilor. Chiar dacă unele întâmplări au la bază experiențe mai puțin plăcute, o să încerc să le redau cu umor. Mi s-a zis cândva că bag lumea în depresie cu glumele mele, dar ăsta e un risc pe care mi-l asum *față rânjitoare*.

1. La psiho, articolele științifice sunt baza. Acolo găsești tot ce ai nevoie pentru teme și sunt modelul după care îți vei face l…li…știți voi, cuvântul ăla urât cu L.

2. O să te surprinzi regăsind vechi pasiuni sau descoperind altele, totul numai ca să nu-ți faci proiectele, ceea ce e OK: ești în rând cu toată lumea, indiferent de vârstă! Că doar de aia mi-am făcut blog… Repet,  e în regulă, nu o să ajungi șomer fiindcă te-ai uitat trei nopți la serial și ai uitat să dai pe la școală.

3. Avizierul facultății e totul. Râdeam de prietenele mele din capitală fiindcă ele trebuie să meargă musai la facultate să afle orice, pe când eu, șmecheră, aflu tot de pe platforma online, datele mele sunt confidențiale, am cursuri acolo – de zici că suntem în secolul XXI! Ete fâs! Dacă nu te uiți de șaptezeci de ori pe zi pe TOATE AVIZIERELE, e posibil să ratezi bursa sau știu eu ce anunț important, care altfel nu îți este transmis. Deci tot  Înaintea Erei Noastre sutem.

4. Statistica – am spus tot. Instalează-ți SPSS-ul și ține-l bine, că altfel n-ai cum să termini facultatea asta.

5. O să te transformi. Fie că e vorba de viziunea asupra viitorului, de culoarea părului, de modul de exprimare, de programul tău sau de interese, facultatea nu trece fără să lase urme. Din nou, chestia asta e de bine, fiindcă, indiferent de direcția în care mergi, cel puțin nu ai stat pe loc în acești ani.

6. În cazul în care te visai deja vreun șmecher din filmele polițiste, care găsesește criminalul numai uitându-se la el, ia-ți gândul. Facultatea se rezumă la stat cu nasul în cursuri și acumulat informații pe care o să le uiți până vei ajunge să le poți aplica.

e9db95d544bd797e801b64dad76e88f01cba86b85f1d1517058c15cb22512f14

 

7. Vei face lucruri la care înainte nu te așteptai. Poate ai fost un adolescent timid – poate încă ești -, dar iată-te cum le prezinți colegilor tăi un material pentru care ai muncit și iată cum te apreciază! Un mare pas înainte!
(Poate că ai fost un adolescent cuminte de felul tău, dar iată-te pe/sub masă, fiind mai fericit ca niciodată. Câtă vreme e weekend și ai o idee cum să ajungi acasă, e bine.)

8. Te vei lovi, inevitabil, de bariere, indiferent în ce domeniu studiezi. Poate cea mai mare pierdere a noastră, ca viitori pisălogi, e faptul că în prezent ocaziile de practică sunt limitate. Cu vreo două excepții (școlile și ONG-urile în care nu prea ai treabă, nefiind avizat), nu ai unde să vezi pe viu lucrurile despre care înveți. Din spusele unui cadru didactic nemulțumit de această problemă, cândva se făcea practică în secțiile de neuropsihiatrie, dar, din motive, nu mai e posibil.

9. Îți vei învăța datele personale la câte foi vei avea de completat. Înainte să intru la facultate, mă plângeam că nu aveam semnătură; când a venit momentul înscrierii, din cauza presiunii, am improvizat ceva și aia a rămas. Voila!

10. Oricât de rele ar părea lucrurile, te asigur că ar putea deveni și mai rele, dar asta nu înseamnă că ele sigur vor deveni mai rele. Așa că distanțează-te de stres și ia lucrurile așa cum sunt. Vezi la filmul ăla. Du-te la acel festival/concert. Ieși la o cafea. DORMI.

 

Iată fragmente din înțelepciunea acumulată pe parcursul studenției. Ia să vedem, pe câți dintre voi am băgat în depresie?

Singura limită a articolului e că se bazează pe experiența mea de la această facultate și din acest oraș. Dacă am ratat ceva, vă rog să mă trageți de mânecă. O săptămână nestresantă vă doresc!

2 gânduri despre „Ce nu știam despre facultate – ghid

 1. Super! Nici ca puteai spune mai bine! Mi-a ramas in minte un lucru afirmat din fata clasei „Indiferent ce cred studentii in anul 3 ca vom fii mai indulgenti pt ca e ultimul an si au de scris lucrarea de licenta, de fapt nu se intampla asta. Stati linistiti!”…Cred vei avea multe de scris si despre acest ultim an.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Nu consider că era necesară acea afirmație fiindcă pur și simplu nu cred că-și imagina cineva că vom fi ținuți în puf acum, la final, având în vedere experiența anterioară.
   Ai spus frumos la final și da, și eu cred că voi avea atât de multe de spus, încât nu voi mai spune nimic, de teamă să nu iasă mai mulți balauri decât e permis.
   Mulțumesc pentru timpul tău, Ela!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.