Recenzia PSI

The Wall

We don’t need no education
We don’t need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teachers, leave the kids alone!

Pink Floyd, Another Brick In The Wall

Acestea sunt versurile care au marcat începerea banchetului de clasa a XII-a și țin minte faptul că mai nimeni n-a părut să le acorde atenție. Eu am stat pe scaun, bătând ritmul familiar cu degetele în masă, și m-am gândit la faptul că, în mod ironic, tocmai aceea a fost dedicația conducerii pentru noi, absolvenții.

Pentru că Universul nu lasă nimic neterminat, acum, doi ani mai târziu, am văzut și filmul din care face parte secvența de mai sus. Totul s-a întâmplat în cadrul unei activități extra-curriculare, care promite să devină un obicei în cadrul facultății noastre.  d2bc4a02e4287b6a29f0523f0103d08b

The Wall (1982), filmul creat pe baza albumului Pink Floyd cu același nume, lansat trei ani mai devreme, spune povestea unui băiețel și, totodată, a întregii generații postbelice ce se străduia să găsească sens și simpatie într-o lume desensibilizată. Crescut doar de mama îndoliată și ironizat de profesori din cauza înclinațiilor sale artistice, micul Pink devine un muzician a cărui viață sentimentală devine oglinda popriei afectivități – o ruină.

Secvențele sunt grupate în jurul câtorva teme, precum trauma războiului, familia, doliul, sistemul ineficient de învățământ, imposibilitatea interrelaționării, dezorientarea, izolarea și slăbiciunea. Toate acestea sunt ilustrate de pasaje muzicale și animații tulburătoare.  Lista acestora și o posibilă interpretare poate fi consultată aici.

Problema, dar totodată frumusețea acestui film constă în faptul că fiecare privitor poate găsi explicații complet diferite de ale celorlalți. Ambiguitatea scenelor, combinarea tehnicilor cinematografice și pasajele muzicale sunt copleșitoare. Din moment ce eu însămi n-am o teorie proprie privitoare la film voi lăsa imaginile să vorbească de la sine:

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Cadrele didactice care au susținut activitatea au oferit câteva explicații de ordin psihologic, însă, în mare parte, ne-au încurajat să ne exprimăm punctele de vedere cu privire la film și să încercăm să înțelegem de ce anume ne-au impresionat anumite pasaje. Voi puncta, pe scurt, aspectele care îmi vor rămâne în memorie:

  • trauma de a rămâne fără unul din părinți. Este uimitor cum, după șaptezeci de ani, ne aflăm aproape în același punct al evoluției ca rasă. În ziua de azi încă există conflicte armate care destramă familii și, implicit, există copii care nu-și vor mai îmbrățișa tații niciodată.  Scena aceasta a fost dificil de urmărit tocmai din acest motiv.
  • pasajele animate, care au ilustrat în mod grotesc sentimentele protagonistului (izolarea, detașarea, delirul, vinovăția), dar și masacrele din cel de-Al Doilea Război Mondial
  • scena din școală, în care profesorii autoritari, lipsiți de empatie transformă unicitatea copiilor în „carne de tocat” o metaforă a uniformizării. Nu am nimic împotriva școlii, ci a anti-valorilor pe care ÎNCĂ le mai promovează
  • pasajele muzicale, multe dintre ele cunoscute din copilărie, mi-au făcut pielea de găină din cauza greutății pe care o adăugau scenelor vizuale; mintea mi-a fost asaltată de ritmurile dure și, în același timp, compătimitoare.

Proiecția de film ar putea deveni o activitate constantă în cadrul facultății noastre. Deși prima experiență a fost solicitantă din punct de vedere cognitiv și emoțional, aș participa cu plăcere și la alte ediții.

Ca să închei, The Wall este un film greu de privit, dificil de interpretat și imposibil de relatat, însă sper că îi veți da o șansă.

f935e48d6724946f6c920ba9d563ffa5

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.