Recenzia PSI

Două trupuri, o singură minte

… sau asta este ceea ce s-a crezut despre June și Jennifer Gibbons, două surori care au intrigat specialiștii de la sfârșitul secolului trecut prin comportamentul lor sincronizat și ritualic. Faptul că, pentru primii douăzeci de ani din viață, au refuzat să comunice cu alte persoane le-a atras porecla de „Gemenele mute”. Cu toate astea, o jurnalistă a reușit să stabilească o legătură cu ele și a adunat toate informațiile aflate într-o carte intrigantă. Subiectul va fi detaliat în recenzia de mai jos.

314349

TITLU: The Silent Twins

AUTOR: Marjorie Wallace 

ANUL APARIȚIEI: 1986

REZUMAT:

O soră geamănă care să te înțeleagă mai bine ca nimeni altcineva, care să te susțină, să-ți împărtășească pasiunile și care să-ți ia locul uneori pentru amuzament pare o binecuvântare.
Relația gemenelor identice June și Jennifer Gibbons a luat o turnură întunecată. Ceea ce a început ca un joc știut doar de ele a ajuns să le acapareze total, închizându-le într-un univers propriu.  Mute și imobile în prezența altora, dar pline de imaginație și mișcându-se în sicron absolut, June și Jennifer au dat curs unor porniri criminale, ajungând să fie închise, apoi instituționalizate.
Frustrarea, relația de codependență, dorința de a se evidenția, ura acumulată între ele, dar și imposibilitatea de a trăi separat au fost emoțiile care le-au guvernat viața.
Bizara lor legătură s-a sfârșit abrupt când, în ziua transportării lor spre o altă instituție, Jennifer a decedat subit; cauza pare a fi o deteriorare alarmantă a miocardului ce a dus la stop cardiac, deși starea ei fizică nu dădea nimic de bănuit. Se întâmpla în anul 1993, când gemenele aveau 31 de ani. Ceea ce este și mai greu de acceptat este faptul că, după acest nefericit eveniment, starea mentală a lui June, geamăna supraviețuitoare, s-a îmbunătățit, astfel încât a devenit autonomă, susținând că sora ei s-a sacrificat pentru ca ea să poată trăi în sfârșit.

the-silent-twins-june-and-jennifer-gibbons-now-2
June și Jennifer alături de autoarea cărții

OPINIA MEA:

Trebuie să menționez din start faptul că în această carte nu se oferă o explicație a modului de gândire ce a determinat comportamentul ieșit din comun al gemenelor. În decursul audierilor și a nenumăratelor anchete la care au fost supuse, s-au vehiculat anumite diagnostice, însă aș zice că acestea nu justifică integral natura relației dintre ele.

Lipsa fundamentării știintițice este, însă, compensată de subiectul inedit. Legătura dintre gemene, obsesia uneia față de cealaltă, actele violențe, tentativele de ucidere, modul în care se obligau reciproc să-și mențină ritualurile au fost descrise în amănunt. Deoarece autoarea a avut permisiunea gemenelor de a le citi jurnalele, în carte se regăsesc fragmente din raționamentele lor, incluzând idealuri, temeri, intepretări ale propriilor vise, fragmente de poezie și proză (căci gemenele aveau oarece aptitudini literare, publicând câteva lucrări de-a lungul anilor).

Această carte le descrie în detaliu pe gemene atât ca duo, cât și ca entități individuale, iar imaginea de ansamblu este, din punctul meu de vedere, impresionantă.  Deznodământul pare scos dintr-una din lucrările de ficțiune ale gemenelor, însă, fiind atestat legal, nu poate fi contestat. Să fi pierdut Jennifer războiul mut pentru supraviețuire? Să se fi sacrificat, așa cum susține sora ei? Viaț lor împreună este descrisă perfect de epitaful pe care June i l-a compus:

We once were two
We two made one
We no more two
Through life be one
Rest in peace.

Aceasta a fost recenzia de astăzi. Vă aștept ideile în comentarii sau pe Pagina de Facebook.

Un gând despre „Două trupuri, o singură minte

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.