subiecte din domeniu

Arta de a auzi culori

Cu ani în urmă am auzit o conversație bizară între două fetițe. Suna cam așa:
— Șapte?
— Galben.
— Hmm, eu văd numărul ăsta mai mult ca mov. Nouă?
— Verde.
— Și eu la fel!

Nu i-am putut înțelege sensul, dar am trecut ideea cu vederea, considerând-o doar un joc pe care eu, mare fiind, nu-l apucasem. Pe principiul copiii din ziua de azi…

Acum, având ceva mai multă școală, am aflat că e posibil ca obiceiul celor două de a colora numere să fi fost mai mult decât un joc. Acest fenomen a fost cercetat și are și un nume:300px-synesthesia-svg

SINESTEZIA se numără printre legile senzației; pe scurt, se referă la faptul că doi analizatori diferiți pot produce senzații concomitente, deși numai unul dintre ei a fost stimulat. Acest principiu e exemplificat prin faptul că, atunci când ne spălăm cu apă rece pe față (deci stimulăm analizatorul tactil, adică pielea), se îmbunătățește și acuitatea vizuală. Așa zicea cartea de psiho din liceu, așa vă transmit și vouă.

Alte detalii despre aceast fenomen:

  • termenul de „sinestezie” provine din limba greacă și înseamnă a percepe împreună
  • cea mai întâlnită formă este asocierea dintre note muzicale și culori
  • unii sinestezici susțin că văd zilele săptămânii într-o anumită culoare, alții că diverse texturi sau mâncăruri se asociază cu anumite culori, ia133927-133655r alții că sunetele făcute de instrumente muzicale creează furnicături în diverse părți ale corpului;
  • este o trăsătură transmisă genetic, deci înnăscută;
  • 6% din populație este sinestezică, iar majoritatea sunt femei;
  • fenomenul se produce automat, inconștient.

Cum se produc sinesteziile?

În ciuda progreselor în neuroștiințe, specialiștii nu au ajuns la un consens în privința modului de producere a sinesteziilor, în prezent existând două explicații principale.

Pe de o parte, se consideră că sinesteziile sunt rezultatul conexiunilor multiple înnăscute dintre neuroni, care permit procesarea unei singure informații într-o manieră complexă. Când un sinestezic aude o melodie, întregul său cortex său o procesează, astfel încât imaginii auditive i se asociază și o anumită culoare, deși, în mod normal, cortexul e specializat pe zone în prelucrarea stimulilor.

Pe de altă parte, se consideră că sinesteziile sunt cauzate de lipsa inhibiției la nivel cerebral. Un semnal auditiv este perceput de întregul cortex; are loc analiza stimulului, după care prelucrarea lui se realizează în zona „proiectată” specific pentru acest lucru. Când acest fapt nu se întâmplă, când nu există inhibiție în activitatea corticală, individul vede note muzicale.

De ce spun că sinestezia este o artă?

Simplu. Pentru că o astfel de procesare unitară a informației este o surse nelimitată de inspirație. Ideea pentru acest articol își are originea într-un interviu cu Melissa McCracken, o pictoriță sinestezică. Vreau să vă arat una dintre lucrările ei, iar interviul și alte exemple le puteți găsi aici.

meet-the-synesthesia-artist-who-hears-in-colour-and-paints-her-favourite-songs-body-image-1490961955.jpg
așa arată pentru ea piesa Time de la Pink Floyd; sursă foto: broadly.vice.com

 

În plus, mulți artiști  au declarat că experimentează sinestezii: compozitorii Franz Lizst și  Hans Zimmer ,  pictorul Van Gogh, muzicienii Lorde, Pharrell Williams și Van Halen, actorii Geoffrey Rush și Marilyn Monroe, dar și scriitorul Vladimir Nabokov.

Sinestezia, un fenomen pe cât de rar, pe atât de spectaculos, a contribuit la dezvoltarea culturii umane într-un mod inedit. Poate că nici nu are nevoie de explicații savante; poate că  Charles Baudelaire a descris perfect esența fenomenului, scriind astfel:
Parfum, culoare, sunet se-ngână și-și răspund (Corespondențe)

Vă mulțumesc pentru timpul acordat și vă aștept opiniile în comentarii sau pe pagina de Facebook.

Bibliografie:

  1. Lista celebrităților cu sinestezie
  2. Everyday fantasia: The world of synesthesia
  3. Psychology Today: Synesthesia
  4. This Artist with Synesthesia Sees Colors in Music and Paints Your Favorite Songs

Un gând despre „Arta de a auzi culori

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.