licenta

5 mituri despre psihologi

Pentru o perioadă îndelungată de timp, meseria de psiholog a fost considerată ca un fel de hocus-pocus al științei: lumea știa că există această ramură, numai că puțini știau concret ce anume face un psiholog. Ca în cazul oricărei incertitudini, adevărul s-a îmbinat cu diverse idei, creându-se un mit în jurul misterioasei creaturi numită psiholog. Având în vedere că (cică) studiez acest domeniu, m-am gândit să trec în revistă cele mai comune stereotipuri  care gravitează în jurul psihologiei.

1.MIT: Te duci la psiholog ca să „te repari”. Dacă ceva scârțâie în viața ta profesională, socială sau emoțională, hop! te-ai dus la terapeut, te-ai întins pe canapeluță, i-ai povestit despre copilărie și relația cu mama și bam! ești ca nou din toate punctele de vedere.

REALITATE: În funcție de problema fiecărui client, terapia poate dura de la câteva luni la câțiva ani. Desigur, în anamneză, se cer date referitoare la copilărie, în caz că există un eveniment traumatic ce poate fi cauza tulburării din prezent, dar nu se rezumă la asta. Terapeutul alege strategia potrivită clientului și poate da mici teme (ținerea unui jurnal, practicarea exercițiilor de mindfulness). Cel mai important aspect este colaborarea dintre client și terapeut și implicarea totală de ambele părți.

2012-01-04-psychiatrist-lightbulb

2. MIT: La facultatea de psihologie se duc persoanele empatice, iar scopul lor este să ajungă terapeuți și să ajute cât mai mulți semeni.Lie To Me

REALITATE: În vreme ce, da, există persoane dornice să lucreze cu pacienții în cabinete, mulți fac această facultate pentru a activa în celelalte ramuri, precum consiliere școlară, resurse umane, life coach, cercetare sau psihologie militară. Pe unii studenți îi interesează parapsihologia, alții vor să se cunoască mai bine sau să se reorienteze profesional. Să nu uităm de cei atrași de mirajul serialelor polițiste și care vor să devină următorul Cal Lightman, adică tipul ăsta:

3.MIT: Psihologii îți citesc gândurile și te judecă în secret, indiferent dacă le ești pacient sau prieten.

REALITATE: Oricâtă e61107038xperiență și oricâte cunoștințe ar deține un psiholog, nu are cum să știe ce e în mintea altei persoane, că nu e telepat. Cel mult, poate intui anumite lucruri pe baza relației stabilite cu respectivul individ (de exemplu, dacă sunt prieteni vechi) și a limbajului trupului, dar sunt doar supoziții. Și chiar dacă se întâmplă să știe anumite lucruri, asta se datorează, repet, famiarității cu modul de gândire al celuilalt. Sau poate e reptilian. În cazul ăsta, fugi.

4. MIT: Fiind ași ai relațiilor interumane, psihologii au o viață personală perfectă.

REALITATE: Psihologul nu poate fi terapeut de cuplu în propriul mariaj și nu pjung-1oate rezolva întotdeauna un conflict. Uneori, chiar profesia poate sta în calea găsirii unei soluții. Psihologii sunt, întâi de toate, oameni. Lumea tinde să aibă pretenții de la o astfel de persoană pentru că în ea își pun speranța, însă un psiholog bun poate fi și divorțat sau văduv sau cu anumite experiențe neplăcute în spate. Drept exemplu îl avem pe Jung, care n-a fost nici el ușă de biserică. Conflictul cu Freud și poligamia au stat cumva în calea activității sale științifice? Știm cu toții că nu.

5.MIT: Psihologii sunt o enciclopedie vie.

REALITATE: Deși psihologul are cunoștințe din variate domenii (neurologie, psihiatrie genetică, statistică!!, istorie, filosofie ș.a.), nu le stăpânește pe toate la cel mai înalt nivel. De exemplu, un consilier școlar e foarte bun pe pătrățica lui, adică psihologia dezvoltării, psihologia educației și fundamente, însă, dacă nu a fost preocupat în mod expres de psihopatologie, știe noțiunile de bază din facultate și preferă să apeleze la o carte de specialitate sau la un coleg din domeniu pentru a soluționa o problemă de această natură.

Acestea sunt cele mai populare mituri ale psihologiei. Sper că vi s-au părut amuzante și vă invit să impărtășiți propriile idei în comentarii sau pe pagina de Facebook

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.