licenta

Soarele, studenții și institutul

Cred că ieri am fost, fără să știm, participanți la o cercetare care a urmărit efectele schimbării mediului academic asupra studenților de la psihologie, anul doi.

Unde am fost, de fapt?
Ca orice centru universitar respectabil, și Brașovul are un Institut de Cercetare și Dezvoltare, un complex dotat pentru susținerea activității practice academice, a conferințelor și a diverselor alte evenimente. Informații concrete privind perioada construcției, dotările și proiectele viitoare puteți afla de aici.

l

Care a fost scopul vizitei noastre la Institut?
Spre deosebire de colegii de la facultățile de inginerie, care pot aplica teoria pe aparatura existentă acolo, noi, sărmanii, la noi totul e din vorbe. Magia noastră stă în întrebări bine țintite, aplicarea unor probe (în general în format hârtie), prelucrarea computerizată a datelor și, apoi, mai multă vorbărie.

Deplasarea noastră a avut aerul unei excursii cu scop didactic. Am ținut câteva cursuri de Metode și Tehnici Experimentale într-una dintre sălile de conferințe ale Institutului și am explorat ceea ce are acesta de oferit.

Concret, ce se întâmplă atunci când muți studenții din sălile  înghesuite în ditamai institutul?
Cam orice, în afară de activități academice. Contrar a ceea ce am scris mai sus, mica noastră excursie a scos la iveală copiii din noi, ceea ce-nseamnă că ne-am relaxat din plin. Și cum altfel să fi fost, când ne aflam în mijlocul unui câmp, cu soarele deasupra și cu munții undeva în zare? Știu că nu se compară nici pe departe, însă am avut impresia că mă aflam într-unul din acele centre de cercetare științifică din filme, gen Silicon Valley.

20170309_112425.jpg
vedere de pe acoperiș

Aspecte pozitive ale vizitei la Institut:
– priveliștea cu adevărat plăcută;
– ne-am desfășurat activitatea într-un mediu nou, deschis, cu un aer modern;
– ne-am detașat un pic de agitația orașului în mijlocul nimicului;
– nu că am fi noi foarte serioși de fel, dar parcă atmosfera a fost și mai relaxată decât de obicei;
– nu au existat restricții: dacă voiam să întârziem pe afară – OK; dacă voiam să asistăm la curs sau să rezolvăm aplicații – iarăși bine; nu ni s-a impus nimic;
– ne-am împrietenit cu o cățelușă simpatică.

Aspecte negative ale vizitei la Institut:
– în afară de faptul că am schimbat locația, Institutul nu a adus nimic nou în desfășurarea cursurilor;
– nici nu am putut vedea încăperile care aparțin de facultatea noastră din varii motive;
– accesul la Institut e destul de anevoios (există două curse pe zi, dintre care noi am piedut una, desigur);
– în ciuda faptului că funcționează din 2013, nu există o activitate constantă la centru și nici structuri care să faciliteze dezvoltarea zonei (cu alte cuvinte, o colegă a trebuit să plece la cumpărături cu listuța fiindcă riscam dezhidratarea în lipsa magazinelor);
– pe românește, toată construcția e la mama ….., ceea ce nu ajută deloc la dezvoltarea zonei; cică există proiecte; sperăm.

Personal, cel mai mult mi-a plăcut timpul petrecut pe acoperiș, unde am acumulat vitamina D (care-mi prinde bine azi, pe ploaia asta), și cursa de întoarcere cu autobuzul, care ne-a scos din amorțeala câmpului și ne-a reintrodus în agitația urbană.

Astfel s-a desfășurat prima mea vizită la Institutul de Cercetare și Dezvoltare. Dac-or mai fi și altele, n-aș putea zice, însă încerc să păstrez în memorie partea bună a experienței.

 

Un gând despre „Soarele, studenții și institutul

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.