Recenzia PSI

Hannibal the Cannibal

Stăteam zilele trecute la o masă plină de delicatese și mi se părea o imagine foarte familiară. După câteva momente de gândire intensă, am realizat că făcusem legătura cu Hannibal – psihiatru, bucătar de excepție și, în timpul liber, canibal. Ce moment mai bun să povestim despre fripturi din carne umană, decât sărbătorile de iarnă, paradisul gurmanzilor de pretutindeni?

Numele Hannibal Lecter are o rezonanță aparte, chiar dacă n-ai habar cine-o mai fi și ăsta. Fie că ești necunoscător sau un alt fan al seriei, sper să găsești articolul de azi interesant.

Hannibal Lecter este un personaj literar (inițial, cel puțin) inspirat de povestea unui deținut dintr-o închisoare mexicană, condamnat pentru crimă în 1963. Cazul lui (click) a ajuns la urechile pe atunci tânărului Thomas Harris, un jurnalist ce l-a intervievat și, pe baza spuselor sale, a brodat povestea macabră care a impresionat generații de cititori. Seria numără patru volume scrise la ani distanță. Ulterior, toate au fost ecranizate. Le voi lista în ordinea cronologică a evenimentelor, astfel încât să înțelegeți acțiunea.

Cărțile din serie sunt:

 • Hannibal Rising/ În spatele măștii (2006): descrie copilăria lui Hannibal Lecter din Lituania, distrugerea familiei sale ca urmare a unui bombardament din cel de-Al Doilea Război Mondial, trauma trăită atunci când el și sora lui au fost ținuți ostatici și strădania lui de a răzbuna moartea ei odată devenit adult
 • Red Dragon/ Dragonul Roșu (1981): Hannibal, psihiatru și în prezent deținut într-o clinică pentru criminali periculoși, devine consultant în cazul „Zânei Măseluțe”, un ucigaș care pune în încurcătură FBI-ul; omul de legătură este Will Graham, care însă își riscă viața de fiecare dată când apelează la Hannibal deoarece zidul de sticlă și cătușele nu-l împiedică pe acesta să ucidă
 • The Silence of the Lambs/ Tăcerea mieilor (1988) repetă oarecum acțiunea precedentă, punând de această dată accentul pe relația dintre Lecter și tânăra Clarice Starling, o debutantă FBI care-și dorește să-l prindă pe criminalul care-și jupoaie victimele
 • Hannibal (1999) detaliază evenimentele de după evadarea lui Lecter din clinică și obsesia pe care acesta o exercită asupra lui Clarice chiar și după ani de tăcere. Singura victimă supraviețuitoare a lui Lecter face toate eforturile pentru a-l captura și a-l ucide; Lecter și Starling sunt aduși din nou împreună, însă nu ca inamici, ci ca suflete străine de lumea de afară care acceptă moartea doar dacă vine din partea celuilalt (nu vă spun ce înseamnă asta, spun doar că mi se pare cel mai șocant final pe care l-am citit)

Recomand citirea în această ordine, îndiferent de anul publicării. Necunoscând ordinea, eu am citit „Dragonul Roșu” prin generală, apoi „În spatele măștii” și celelalte două volume când eram într-a unșpea. Am un talent la a citi seriile în ordinea greșită, dar cu timpul a ajuns să-mi placă să pun eu singură bucățile cap la cap.

Ca să n-o mai lungesc, despre cărți am numai cuvinte de laudă. Se citesc ușor, stilul este unul simplu, concis, care te ține în priză. Evenimentele relatate sunt șocante și detaliate până ating pragul de repulsie. Dialogul este necenzurat, dând viață scenelor și individualizând personajele. Nu se face o analiză psihologică explicită a protagoniștilor pentru că e, totuși, o lucrare de ficțiune, însă se oferă toate datele necesare pentru a o compune, dacă ești zelos. Preferata mea a fost Hannibal, adică ultima carte, deoarece abundă și în evenimente șocante, și în idei interesante, și în suspans, iar interacțiunile dintre personaje sunt de-a dreptul delicioase. see what I did here? Because it is all about a cannibal…?

img

Ecranizările:

 1. Hannibal Rising (2007) în regia lui Peter Webber, cu Gaspard Ulliel, Rhys Ifans, Li Gong
 2. Red Dragon (2002) în regia lui Brett Ratner, cu Anthony Hopkins, Edward Norton, Ralph Fiennes
 3. The Silence of the Lambs (1991) în regia lui Jonathan Demme, cu Jodie Foster, Anthony Hopkins, Ted
 4.  Hannibal (2001) în regia lui Ridley Scott, cu  Anthony Hopkins, Julianne Moore, Gary Oldman

what-is-the-correct-order-to-watch-hannibal-4

Nici pe astea nu le-am văzut în ordine, evident. Preferatul meu rămâne Tăcerea mieilor pentru că mi s-a părut jucat excelent, pentru că suspansul mi-a dat fiori pe șira spinării, pentru că mi-a rămas cel mai viu în memorie și pentru că mi-a plăcut interacțiunea dintre actori la nebunie. Hopkins și Foster au redat foarte bine relația dintre Hannibal Lecter și Clarice Starling; am regretat absența ei din continuare.

În afară de acestea, mai există un film numit Manhunter (1986) care are același fir al acțiunii cu ”The Red Dragon”, însă mai multe nu vă pot spune deoarece nu l-am văzut. Nici nu intenționez, de fapt, pentru că Hannibal al meu va fi mereu Anthony Hopkins.

N-aș fi un fannibal adevărat dacă nu aș scrie și despre serialul  Hannibal (2013-2015) în regia lui Bryan Fuller, cu Mads Mikkelsen și Hugh Dancy în rolurile principale. Acesta propune o altă abordare a poveștii, detaliind evenimentele petrecute după „Hannibal: În spatele măștii” și incluzând acțiunea din „Dragonul Roșu”. Pe scurt, serialul urmărește relația de interdependență ce se creează între respectatul psihiatru Hannibal Lecter și empaticul consultant FBI, Will Graham. Cum anume pot ajunge un prădător și un vânător la un consens? Vă spun eu: după nenumărate crime morbide, trădări, mutilări, manipulări, psihoze și procese. Grotescul prezent în fiecare episod e ridicat la rang de artă în cadrul acestui proiect.

CONCLUZIE

Fie că citiți seria, fie că urmăriți adaptările cinematografice, vă veți delecta cu un psihopat de primă clasă. Deși într-unul dintre romane se spune că nu s-a inventat încă o denumire pentru ce anume este Hannibal Lecter, „psihopat” e cel mai apropiat termen. Hannibal este un prădător feroce, cu o minte sclipitoare care-i permite succesul în diverse arii precum gastronomia, chirurgia, muzica și desenul, un monstru care te ucide în vreme ce încă-l admiri. Ca să nu mai spun că are un uimitor Palat al Minții.

Vă atenționez, totuși. În cazul în care aveți un suflet sau un stomac sensibil (sau pe ambele), e de preferat să vă țineți departe de canibalul meu preferat.

Acestea fiind spuse, vă mulțumesc pentru lectură și sper că v-am convins să-i acordați o șansă lui Lecter. Voi ați văzut vreun film din serie? Vă aștept opiniile și sugestiile în comentarii sau pe Pagina de Facebook

3 gânduri despre „Hannibal the Cannibal

 1. hmm trebuie sa recunosc seria de filme nu am vazut-o, desi ordinea e bine de vazut dupa anii in care au aparut pentru ca investesti mai mult in personaje, ca asa am facut cu star wars am zis sa vad mai intai primele 3 episoade si pana le-am terminat nu mi-a mai placut indeajuns incat sa vad si prima trilogie :))

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.