Recenzia PSI

Personalități accentuate

Mă declar o stundentă responsabilă deoarece am citit și eu o carte din bibliografie în acest semestru. Ca să nu vă faceți o părere prea bună despre mine, menționez că această minune s-a produs prin bunăvoința (a se citi„mila”) unei colege cu permis la bibliotecă. Mi-au mai căzut gradele, așa-i?

Din fericire, cartea despre care vreau să vă povestesc este interesantă și utilă, așa că sper să-mi fie iertată absența de pe blog. (A observat cineva măcar? Așa credeam și eu.) 

Autor: Karl LeonHard (nu m-am putut abține; H-ul ăla mă cb48da6c4e8cba7d3defe5a792464603-133456-700_700face să râd de fiecare dată, chiar dacă e mut)

Titlu: Personalități accentuate în viață și în literatură

Editura și anul apariției:  Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1979

Subiecte abordate:  precum se deduce și din titlu, lucrarea este structurată în două părți

Prima parte este dedicată prezentării „personalitățior accentuate”, clasificării acestora și evidențierii trăsăturilor prin cazuri reale (sub forma poveștii de viață a pacienților la clinica la care autorul a fost medic).

A doua parte reia aceeași clasificare a personalităților accentuate, însă de această dată le ilustrează cu exemple din literatură (pornind la personajele lui Shakespeare și până la Dostoievski, pe care autorul îl consideră cel mai bun scriitor psihologic datorită  bunei cunoașteri a firii umane de către acesta).

Bun, bun, dar ce-i cu personalitatea asta accentuată și de ce se cheamă astfel? m-ați putea voi întreba.

De pe urma lecturii, am înțeles faptul că o trăsătură accentuată reprezintă un mod de reacție care tinde spre anormalitate la stimuli de regulă exteriori. Ca informația să fie corectă, includ un citat explicativ din lucrare:

Când însă aceste trăsături ajung la o anumită intensitate, ele își pun amprenta pe personalitatea omului, iar când se accentuează și mai mult, ajung să perturbe structura personalității, devenind astfel anormale. Personalitățile accentuate manifestă, în schimb, vocația pentru ceva ieșit din comun, atât în sens pozitiv din punct de vedere social, cât și în sens negativ. (Leonhard, 1979, p.11)

După aceste clarificări generale, se trec în revistă tipurile de personalități accentuate cu detalierile necesare. Câteva exemple:

De ce oare sunt unele persoane niște actori atât de pricepuți sau niște escroci pe care nici detectorul de minciuni nu-i poate da în vileag? Pentru că ei sunt atât de convinși de partitura pe care o joacă, încât ei devin persoana pe care situația o cere. Dacă sunt puși față î față cu un neadevăr pe care ei l-au rostit, ei nu vor recunoaște niciodată că au mințit deoarece ei cred cu tărie în ceea ce au spus (ori asta nu mai poate fi numită minciună, corect?). Aceste persoane sunt firi demonstrative.

Poate cunoașteți persoane care nu ies din casă până nu au verificat de zece ori dacă au închis aragazul, apometrele și ferestrele. Tot ele nu se pot apuca de o sarcină dacă nu au biroul în perfectă ordine, fișele ordonate alfabetic, pixurile aliniate în funcție de mărime și culoare etc. Sunt de o meticulozitate care te scoate din minți și nu se pot decide aproape niciodată. Dacă le-ai scos din ritmul lor, s-a terminat. Seamănă puțin cu OCD-ul. Leohnard spune că aceste persoane sunt firi hiperexacte.

Ah, mai am un exemplu. Cu toții avem prietenul acela care e sufletul petrecerii la orice oră, în orice loc, indiferent de persoanele care sunt la eveniment. Prietenul ăla care mereu are ceva fain de povestit, care știe el ce cafenele mișto s-au mai deschis și care e mereu cu zâmbetul pe față. Deși pare modul ideal de a trăi, persoanele de genul pot exagera latura pozitivă a vieții până în punctul în care neglijează pericolele și pot sfârși tragic. Acestea sunt firi hipertimice.

În partea a doua, așa cum am mai spus deja, s-au evidențiat aceleași caracteristici, dar cu exemple din liteatura universală.

Opinia mea:

     Lucrarea aceasta m-a făcut să stau lipită de ea câteva ore zilnic, chiar dacă vedeam uneori rândurile cruciș – atât de mult mi-a plăcut. M-au impresioat studiile de caz citate și conexiunile pe care le făceam cu anumiți cunoscuți; am avut revelația că genul ăsta de oameni trăiesc printre noi, pe unii chiar îi cunosc!
Când credeam că lucrurile nu pot deveni mai interesante, am ajuns a partea de literatură, unde Leohnard aduce un omagiu scriitorilor în general pentru capacitatea de a pune în cuvinte oameni corect și credibil din punct de vedere psihologic. Exemplul care mi-a rămas cel mai viu în memorie a fost cel al lui Smerdeakov, personaj din „Frații Karamazov” de Dostoievski. Acest lucru s-a detorat faptului că unele trăsături le-am observat în cadrul unei piese de teatru la care am fost în urmă cu vreo trei ani. Mi-a plăcut foarte mult și-i voi fi mereu recunoscătoare unei foste colege pentru că m-a luat cu ea și mi-a explicat diverse aspecte.

În încheiere aș vrea să adaug faptul că lucrarea lui Leonhard m-a făcut să privesc viața cu ochi de psiholog, așa cum foarte bine spune un cadru didactic.

 

Sper că v-am molipsit de curiozitatea de a citi și a adăuga noi cunoștințe la catastif. Ați considerat utilă această recenzie? Aveți sugestii? Îmi puteți scrie în comentarii sau pe

Pagina de Facebook

 

Sursă:

Leonhard, K. (1979). Personalități accentuate în viață și în literatură. București: Editura Științifică și Enciclopedică

O puteți descărca de aici   (dacă aveți dificultăți, mă puteți anunța)

Câteva scene din piesa de teatru

 

4 gânduri despre „Personalități accentuate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.