subiecte din domeniu

Slalom printre psihopați

    Un nou an universitar, vreme bacoviană, un ger care nu poate fi scuturat din oase, atenție mai slabă decât cea a unui peștișor – așa aș descrie ultimele zile. Ca tabloul să fie complet, m-am gândit să abordez un subiect sinistru care, am observat, trezește interes până în măsura în care unii se consideră într-adevăr psihopați. Știu că informațiile generale se găsesc la numai un click distanță, așadar voi fi concisă și sper să vă surprind la final.
Acestea fiind zise, ia să vedem noi frumușel ce înseamnă psihopatia.

DEFINIȚIE

Psihopatia este definită în mod general ca făcând parte din categoria tulburărilor de personalitate; este caracterizată printr-un comportament antisocial persistent, lipsa empatiei și remușcăriii, care sunt înlocuite de  trăsături precum dezinhibarea și sfidarea normelor și autorității de orice fel. 

ALTE TRĂSĂTURI 

  • psihopatia este înnăscută (un studiu din Minnesota făcut pe gemenii crescuți separat a arătat că această tulburare este ereditară în proporție de 60%, un procent semnificativ în psihologie);
  • persoanele psihopate au un foarte bun autocontrol și sunt inteligente, multe având studii superioare;
  • aceste persoane sunt foarte manipulative, capabile să mimeze atașamentul față de alții, deși ele sunt incapabili de acest sentiment;
  • psihopații sunt foarte meticuloși, reușind să mascheze foarte bine implicarea lor în anumite proceduri ilegale; de asemenea, ei tind să mențină un contact vizual intens cu interlocutorul;
  • așa cum probabil știți, mulți criminali notorii au fost psihopați; tendința acestora de a ucide este cauzată de lipsa internalizării oricăror norme sociale, religioase etc.
  • o persoană psihopată poate fi recunoscută de timpuriu după următoarele comportamente: tendința de a minți frecvent, săvârșirea actelor de tâlhărie, incendiere, chiul, abuz de substanțe interzise, vandalism, violență, fugă de acasă, abuzarea animalelor.

 

Până aici, probabil nu am scris nimic extraordinar; de aceea, vreau să adaug o caracteristică interesantă, mai puțin cunoscută, ce pe mine m-a uimit: preferința pentru alimentele amare sau pentru gustul amar în general este corelată pozitiv cu psihopatia.

Ca devoratoare de cafea și gin, mi-a picat fața atunci când am citit informația  prima dată. Din fericire, un studiu realizat în 2015 aduce o rază de lumină și speranță în cazul meu  (și probabil și al altora).

În câteva cuvinte, situația stă cam așa: persoanele care au o preferință înnăscută (aha, adică din burtica mămicilor lor) sau care experimentează gustul amar după naștere au obținut scoruri mari la testele care urmăreau să ateste prezența trăsăturilor de caracter negative, care se manifestă prin persecutarea altora (everyday sadism, pe limba lu’ englezu’).
Cât despre noi, ăștia care mai bem o cafea, o bere, un gin, dar nu am alege niciodată gustul amar în locul celui dulce, suntem OK. De fapt, persoanele care preferă dulcele au obținut scoruri mari la agreabilitate (sunt sigură că eu nu, dar s-o lăsăm așa). Dacă vă interesează tema, articolul complet se găsește aici.

Un alt lucru mai puțin cunoscut despre psihopatie este…

…faptul că face parte din Triada Întunecată (The Dark Triad), alături de machiavelism și narcisism. În ce privește aceste ultime două elemente, nu voi intra în detalii acum, ci vă voi invita la studiu individual. 

Ceea ce doresc să adaug în încheiere este că puteți afla dacă aceste trei trăsături se regăsesc la voi (cu alte cuvinte, puteți afla în ce măsură sunteți psihopați, că de fapt aici am vrut să ajung). Testul pe care l-am încercat eu este cel propus de BBC pe bazele mai multor chestionare și studii, dar mai există și alte variante.  Fără vorbă lungă, vă las mai jos lista de link-uri utile:

Acestea fiind scrise, vă las să meditați asupra temei. Dacă vi s-a părut un articol interesant sau dacă aveți propuneri pentru data viitoare, sunt curioasă să aflu!

 

 

2 gânduri despre „Slalom printre psihopați

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.