Recenzia PSI

Psihanaliza – o metodă periculoasă

PSIHANALIZĂ, metodă de tratament a nevrozelor, doctrină şi metodă de psihopatologie şi psihologie fundată de S. Freud şi privind cu deosebire structura inconştientului şi funcţiunile sale în determinarea vieţii psihice şi în geneza nevrozelor. P. ca psihoterapie îşi propune să descopere, prin analiză psihologică, motivele inconştiente ale diverselor tulburări sau comportamente specifice şi să le înlăture sau dezvolte prin conştientizare.

(Paul Popescu-Neveanu, Dicționar de psihologie)Ți-am stârnit interesul? Partea bună deacum urmează.large_nfumjnivpmcm59uzeehx8l4fem

Titlu: A Dangerous Method

An apariție: 2011

Regia: David Cronenberg

Gen: dramă/biografie

Distribuție: Michael Fassbender, Keira Knighthley, Viggo Mortensen, Vincent Cassel

Rezumat:

Bazat pe romanul cu același nume al lui John Kerr, filmul ilustrează relațiile dintre cele trei mari nume legate de controversatul domeniu al psihanalizei. Carl Jung (M. Fassbender), doctor la un azil din Zurich, dorește găsirea mijloacelor de vindecare a bolnavilor psihic și începe să corespondeze cu deja  cunoscutul Sigmund Freud (Mortensen). În plan personal, moralitatea îi este pusă la încercare de către Sabina Spielrein (Knightley), o tânără briliantă, însă isterică, al cărei tratament se transformă în adulter. Diferențele de opinie cauzează ruptura de Freud, însă Jung nu poate accepta să o piardă și pe Sabina de dragul monogamiei pe care altădată o considera sacră.

*Pentru mai multe lămuriri puteți viziona trailer-ul aici

Recenzie: 

Voiam să văd acest film încă de la apariție, însă nu pentru c-aș fi avut idee de Freud pe atunci, ci de dragul cast-ului. Fiind boboacă de liceu, o peliculă cu Aragorn, Elizabeth Swann și tânărul Magneto mi se părea un must see. Așa cum se întâmplă adesea, a intervenit lenea, așadar vizionarea filmului s-a amânat până zilele trecute, un lucru foarte înțelept, după cum am realizat pe parcurs. De ce? Dacă acum am fost nevoită să derulez de mai multe ori aceeași scenă pentru a-i pricepe sensul, n-aș fi înțeles nimic la 14 ani!

Fiind un film biografic, A Dangerous Method prezintă o mulțime de concepte specifice psihanalizei, dar, în același timp, reflectă nesperat de bine relațiile dintre Freud și Jung, mentorul și fiul rebel care, odată părăsindu-și „tatăl”, nu s-a reîntors la principiile susținute de acesta.
(Ca să mă laud, eu una am putut gusta toate aceste elemente deoarece am mai dat pe la cursurile de Istoria Psihologiei și am frunzărit biografia lui Jung.)
Pe parcursul filmului am putut identifica procedeele de studiu teoretizate atât de Freud, cât și de Jung, precum analiza viselor, testul de asociere verbală și interviul. Am recunoscut și tema conflictului dintre cei doi, momentul călătoriei în Statele Unite și motivul rupturii.

Pentru cei nefamiliarizați cu domeniul, filmul este o provocare intelectuală stimulantă care poate lărgi orizonturile.

Elementul surpriză a fost personajul Sabrina Spielrein, despre care a trebuit să mă documentez ulterior. Aceasta a fost, într-adevăr pacienta, amanta și doctoranda lui Jung, ajungând prima femeie psihanalist și un psihiatru de excepție. Tot ce pot spune despre acest personaj este că, de la început până la final, e o sursă  de surprize. Traseul de la o pacientă „isterică” până la o autoritate în domeniu a fost jucat foarte bine de Keira Knightley. Aș zice că atât personajul, cât și actrița au trecut simultan printr-o inițiere care le-a deschis porțile spre cea mai bună versiune a lor.

Filmul nu are o acțiune propriu-zisă, accentul fiind pus pe personaje și relațiile fluctuante dintre acestea. Acest tip de proiect se poate îndrepta în două direcții: fie eșuază lamentabil, plictisind prin lipsa substanței, fie impresionează prin jocul actoricesc de excepție. Fiind dat subiectul și efortul de a portretiza fidel cele mai importante figuri ale vremii, eu înclin spre cea de-a doua variantă.

Fiecare personaj a avut cel puțin o replică uluitoare; voi parafraza aici câteva:

  • Freud: „Psihanaliza și munca noastră vor fi considerate scandaloase și peste o sută de ani.”
  • Sabina (referindu-se la Instinctul Vieții și Instinctul Morții): „Dacă dragostea se poate realiza numai prin moarte? Ceea ce încerc să spun e că, pentru a iubi pe un altul, înseamnă să-ți omori propriul sine, iar din moartea celor doi se naște o nouă ființă.”
  • Jung: „Uneori trebuie să faci ceva regretabil pentru a continua să trăiești.”

tumblr_mn7rn6hjuy1rxxysfo1_500

 

 

Concluzie:

Indiferent dacă ai sau nu cunoștințe în domeniu, filmul acesta te va tulbura. Nu vorbesc neapărat de scenele care ilustreaz afecțiunile psihice, ci mai mult de conflictul lui Jung, care îl poate reflecta pe al tău în oarece măsură. Ce este moralitatea? Ce sens are monogamia? De ce ne supunem regulilor? Ar trebui să le aplicăm întotdeauna, indiferent de condiții? Ar trebui să ne sacrificăm pe noi în slujba unor idealuri?

A Dangerous Method își propune și, aș adăuga eu, reușește atât să te introducă în cele mai interesante minți ale începutului de secol XX, dar și să te facă să te întorci către Sine cu un ochi critic.

Sper că am reușit să vă trezesc interesul și vă aștept reacțiile! Puteți vizita pagina de facebook pentru mai multe discuții!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.