Recenzia PSI

Mângâierea morții

Continui seria Recenziilor cu un film pe care voiam să-l văd de ceva vreme pentru că „văd morți, mă uit”. Să-ncep cu prezentarea câtorva aspecte generale:

solace

Titlu:  Solace (2015)
Distribuție: Colin Farell,  Jeffrey Dean Morgan, Anthony Hopkins, Abbie CornishGen: mistery/thriller
Rezumat: În contextul în care FBI-u e depășit de un criminal în serie ce nu lasă nicio urmă, mediumul John Clancy (Hopkins) face echipă cu detectivii pentru a-l aduce în spatele gratiilor pe cel vinovat. Urmărirea devine o luptă între două minți superior înzestrate și, mai mult, între aspecte de moralitate. (nu cred c-am dezvăluit prea multe, mno?)

Opinia mea?

     A fost un fel de Death Note combinat cu Tăcerea Mieilor. Dacă nu aveț idee ce-nseamnă niciuna din treburile astea, îmi pare rău pentru voi. Mie-mi place să fac tot felul de conexiuni și  pun-uri, așa că s-ar putea să ne înțelegem mai greu oleacă.
Revenind. De ce am adus vorba de anime? Pentru că antagonistul Charles Ambrose (Farrel) e ucigașul cu inimă mare, care acționează spre beneficiul victimelor sale. Ca și Light Yagami, el este mânat de cele mai bune intenții (în capul lui bolnav) și mai are și un truc în mânecă/minte care îl ajută în misiunea lui de ajutare a omenirii. Chiar ar trebui să vedeți Death Note.


De ce am pomenit și „Tăcerea Mieilor”? Pentru că se reia subiectul criminalului în serie, există personajul feminin profiler care se implică în investigație cu toate riscurile și există aceeași atmosferă de suspans. Plus un Anthony Hopkins mai în etate, dar nicidecum trecut, ce oferă o interpretare sublimă.

7
good old Lecter days

 

Ce m-a impresionat?

  • o readuc în discuție pe madam profiler Cowles (Abbie Cornish), o Clarice Starling a vremurilor noastre, cu suficiente probleme pe umeri, dar cu o determinare și o implicare profesională ireproșabile, plus că e o șoferiță dată naibii. Eu am ce am cu personajele feminine, mai ales dacă-s și blonde, dar de ea nu mă plâng. Și-a căutat-o cu lumânarea, dar sunt dispusă s-o iert pentru că reprezintă proiecția  jobului meu ideal când eram copil. Profiler, forensic – alea, alea. Da, de mică eram cu morții.
  • abilitatea deținută de John Clancy, anume clarvziunea (pe englezește, îi ziceau psychic). Am mai auzit eu prin documentare despre oameni șmecheri care pot vedea scindat sau efectiv știu anumite lucruri ascunse simțurilor în mod normal. M-am tot întrebat o bună parte din film dacă există cu adevărat asemenea abilități, sigur că nu atât de puternice cum sunt ilustrate în flm, dar totuși. Cred că e de domeniul parapsihologiei, nu comentez. Interpretarea lui Hopkins și Farrell a ilustrat perfect acest dar cu bunele și cu relele pe care le aduce.
  • conflictul, care nu e neapărat între un șmecher paranormal și celălalt, este între ce e moral la modul teoretic și ceea ce simți că trebuie să faci din datorie. Principiul Death Note reiterat (știu c-ați reținut asta deja).Ce se presupune că faci în momentul în care cineva suferă în chinuri sub ochii tăi? Lași situația să decurgă de la sine sau pui capăt poveștii? E ușor de presupus care dintre personaje adoptă o metodă sau alta, dar niciun om nu e constant, așadar conflictele interioare sunt prezente la fiecare pas și impecabil redate.
  • efectele. Nu mă refer la 3D, ci la avalanșa de imagini și sunete morbide și totuși artistice în stilul Hannibal NBC care e posibil să declanșese ceva crize de epilepsie – yum, yum!

 

Dacă sunteți dispuși să vă puneți valorile, intuiția și cunoștințele la test sau doar căutați ceva interesant de văzut, „Solace” e o alegere cât se poate de bună. Vă aștept la discuții pe marginea acestui subiect 🙂

Trailer-ul îl găsiți aici

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.