subiecte din domeniu

Sexism

Această săptămână deja se anunță plină de subiecte numai bune pentru dezbateri, iar la sugestia colegei Antonia azi voi scrie despre sexism, subintitulat ieșim și noi odată din Epoca de Piatră?.
De ce m-am exprimat astfel? Deoarece consider că segregarea asta e veche de când lumea (umană, adică): în vreme ce bărbatul azvârlea pietricica/săgetuța ca să omoare vreo bestie preistorică, femeia stătea acăsică să vadă de foc și de pruncii pe care poate nu și i-a dorit neapărat. Bine măcar că a existat o vreme în care nu se purtau haine, așadar copiii n-aveau de ce poale să tragă.

flintstones
ăstia deja erau avansați, firește!

Totul firesc până acum, nu? Așa a dictat Universul/anatomia/Divinitatea/un ștrumf să fie. Ca să nu (mai) fie mâncat de vreun tigru cu colți-sabie și pentru a reveni la peștera lui călduță, bărbatului i s-a dezvoltat treptat acea regiune cerebrală care servește la o mai bună orientare în spațiu și care îi oferă o mare putere de concetrare – astea nu-s bazaconii, am aflat la cursul de NEURO. Cum ar zice un prieten, „s-a trezit spiritul lui Columb în mine” (și nu se referă la posedare). Oricât aș vrea să pot contrazice acest aspect, nu prea am cum: nu doar o dată m-a ajutat să mă „dezrătăcesc”. O fărâmă de adevăr este, totuși.

Și femeia? La ce bun că ea e baza perpetuării speciei, că procesează limbajul cu ambele emisfere cerebrale, descifrând emoțiile mai simplu, la ce bun că are o intuiție fantastică, la ce bun că e frumoasă de pică, la ce bun că poate fi un C.E.O. genial sau o regină dârză (salut, Victoria)? La ce bun toate astea dacă inconștient sau nu, bărbatul o privește cu superioritate?

nu te pricepi tu, femeie

ești în perioada aia a lunii?

iar faci mofturi?

bine, „șefa”

femeia trebuie să stea la cratiță

la ce-ți trebuie atâta școală?

sunt doar câteva din frazele pe care oricine le-a auzit, chiar dacă i-au fost sau nu adresate direct

Ce-nseamnă asta? Nesimțire. Și mai ce? Sexism. E un tip de discriminare manifestat în general de către bărbați față de femei (se poate și invers, dar se întâmplă rar)  și concretizat prin reacții de genul celor de mai sus.

Probabil știți că pe vremuri fetele nu erau lăsate la școală. Cunosc un exemplu clar: bunicii mele materne nu i s-a permis de către tatăl ei să urmeze clasa a cincea (!) pentru că „cineva trebuia să aibă grijă de casă”, deși nu era ea sora cea mai mare. La polul opus, bunicul meu matern, singurul băiat din familia sa, a fost încurajat să studieze și să ajungă maistru, fără a-și neglija sarcinile de acasă.

3b79e2775df7868bfde4417530084bbf
exact asta zic și eu

Bine, astea sunt exemple „de dinaintea erei noastre”, așa că vin cu un exemplu  recent. Iată o întâmplare povestită de mama mea:

Client: Bună ziua! E vreunul dintr colegii dvs. aici?
Mama: Nu, sunt toți plecați pe teren, dar vă pot eu ajuta dacă-mi spuneți ce probleme aveți.
Client: Ei, dar nu cred că… Mai bine aștept, că e cred că de la placă…
Mama: Atunci să ne uităm într-un manual, îmi spuneți ce model aveți?
Client: Lăsați că vin altă dată…

Nu e ca și cum zeci de piese trec zilnic prin mâna mamei mele, nu e ca și cum a terminat fix pe specializarea respectivă, nu e ca și cum a învățat din mers ce și cum. Nu. Ea e femeie și e bună doar la răspuns la telefoane și pupat clienți (în…).

Așadar, în fabulos secol XXI, încă există atitudini sociale atât de stupide, dar care provoacă atât de mult rău, încât nu-mi vine să cred data din calendar. 2016 sau 106? Înainte sau După Hristos?

Hm, s-ar cuveni să vorbesc și despre discriminarea pozitivă, care e mai greu de băgat de seamă. Că tot e perioada asta, un exempu ar fi buchetele de flori și micile atenții pe care fiecare donșoară/femeie le-a primit de la bărbatul iubit pentru că din capul locului se știe că femeile-s sensibile și delicate ca florile. Chiar și culturistele.
Un alt exemplu e faptul că un tip bine-crescut (ca să vezi! de maică-sa, o femeie) va deschide ușa în fața partenerei sau o va lăsa pe ea să treacă prima. Pentru că așa e frumos, pentru că are ocazia să se uite mai atent la ținuta ei sau poate pentru că afurisita aia de ușă are o tonă.

After-you

Dar chiar și-n Codul bunelor maniere se prevede că bărbatul trebuie să intre primul într-un loc public. Tradiția populară spune că de Anul Nou e bine să intre primul în caoops_beyonce_telephone-1un bărbat brunet, ca să fie un an îmbelșugat. Apăi cum? Tendința generală e de a maximiza influența și atributele bărbaltului pe toate planurile. Iar pe femei? Hai să le transformăm în obiecte ale plăcerii. Nu că n-am fi senzuale, dar avem și noi oleacă de demnitate. Mă rog, unele din noi. Uneori. Nu-mi dați de băut, vă rog.

Am avut de suferit de pe urma seximului ?

NU. Ori sunt a naibii de norocoasă, ori știu să-mi aleg oamenii în preajma cărora mă aflu, ori îi sperii pe toți de nu-ndrăznesc să zică nici pâs. Cred că ultima variantă se aplică, pe lângă faptul că sunt o ființă genială și ireproșabilă, desigur.
Serios vorbind, nu, nu am fost tratată în mod deplasat din cauza/datorită? faptului că sunt fată. Ba chiar mi s-a zis de către un coleg „Bă, hai că și Maria e un frate de treabă!”. Oricum în majoritatea timpului stau în compania băieților, deci nu prea au timp de bârfă.Tomboy much, eh?

Ca să trag linie, sexismul e încă prezent la nivelul societății, dar ține de fiecare persoană în parte cum îl gestionează.

(Amu urmează niște sugestii demne de revistele penibile de adolescenți care erau pe vremea mea. Puteți sări peste faza asta)
Fato, fii ce și cum vrei. S-a demonstrat că tindem să acționăm și să împrumutăm stereotipurile pe care bărbații le au asupra noastră, fără să fie neapărat adevărate. Fiecare e diferit în modul lui. S-ar putea să fii blondă și să fii praf la condus, dar poate te pricepi la chimie mai bine decât bărbatul de lângă tine. Dacă încearcă să te facă să te simți inferioară sau te tratează ca atare, pleacă de lângă el sau schimbă-i percepția (DACĂ ți se pare că merită). Fii o amazoană modernă!

Bărbate, fii ce și cum vrei. Iubește femeia de lângă tine sau calc-o în picioare (sper că n-o iei de bună). Numai să ții minte că datorită unei femei exiști și că e suficient loc și iubire și talent în lume pentru fiecare dintre noi și s-ar putea ca soția ta să fie un geniu fără ca tu să vezi. Dă-ți voie să vezi și învață-i și pe alții cum se apreciază o femeie pentru ceea ce este.

martisor_0O Mărțișoară și-un Mărțișor îndrăgostiți. Cât de adorabil!

Mulțam pentru atenție și vă invit la discuții de orice fel. V-ați confruntat cu sexismul? Practicați acest gen de atitudine socială?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.