Revelații săptămânale

#1

Salutări din cel de-al doilea semestru la minunata facultate de psihologie! La orizont avem alte materii, alte distracții (vorba vine…), provocări și sarcini cât cuprinde. Sigur, nu totul se rezumă la panică și crize de timp. Aproape că nu există zi în care să nu aflu ceva nou fie de la cursuri, fie din discuțiile colegilor. Așadar, mi-am propus ca la finalul fiecărei săptămâni să fac o trecere-n revistă a aspectelor care mie mi s-au părut interesante. Nu vor fi doar subiecte științifice, ci și bazaconii care mi s-au întâmplat în acest interval. Pam-pam.

Înainte să începem, întrebare scurtă: știți care-i treaba cu Lucifer?
Nu, nu e vorba despre Îngerul Căzut și nici măcar despre noul serial șmecher 

EWFW
cum să nu-l adori?

Lucifer-ul despre care vreau să vă vorbesc pe scurt se referă la modificarea comportamentului unor persoane bune din punct de vedere moral atunci când sunt investite cu o anumită autoritate asupra semenilor lor. În traducere, dacă ni se dă posibilitatea de a fi mai presus de alții, vom profita orbește. Acesta ar fi cazul gardienilor naziști din lagărele de concentrare (Auschwitz, cuptoare, Holocaust, alea-alea). Dacă doriți să vă documentați în privirea experimentului care demonstrat acest efect, vă invit să citiți aici și eventual să consultați cartea lui Philip Zimbardo.

Recunosc faptul că nu știam acest aspect dezbătut la seminarul de IPS  (Introducere în Psihologia Socială) la sugestia unui coleg (hei, Tedy) și mi-a stârnit curiozitatea.

Al doilea lucru pe care vreu să-l aduc în discuție este faptul că oamenii sunt capabili să-și ucidă semenii atunci când se află sub influența unei autorități de orice fel (militară, spirituală etc.). Din nou, cazul naziștilor este elocvent; se poate extrapola la o mulțime de situații de tot felul precum războaie, atentate și chiar și uciderile în masă. Ce e mai dubios e că asta poate duce și la sinucidere (vezi cazul Jonestown). Experimentul derulat de Milgram se referă, așadar, la obediența față de autoritate și, deși nu respectă normele deontologice (la fel ca cel anterior), a reprezentat o descoperire tulburător de importantă.  Citiți mai multe aici. Am discutat acest subiect la cursul de IPS.

Dar hai să luăm o pauză de la aspectele sumbre ale ființei umane!

Un lucru interesant și mai aproape de noi, de viața noastră de zi cu zi, se referă la faptul că, în momentul în care îți vezi iubitul/iubita tastând sau observi că întârzie și crezi că-ți trage clapa (de unde altceva…), e foarte posibil ca mintea ta să-ți joace feste. Acest fenomen poartă denumirea de biasare în psihologia cognitivă. O să-ncerc să explic și sper să nu-mi prind urechile, pardon – degetele.
Problema este că mintea noastră nu poate gestiona situațiile conflictuale, așadar încearcă să ofere soluții și explicații pentru a menține unitatea psihicului, deși acestea pot fi distorsionate. Așa că, în momentul în care vezi că persoana iubită cam trage chiulul de la serile voastre de uitat la filme și e absentă (acesta e conflictul între comportamentul ei clasic și cel nou), deja te gândești că te înșală, ceea ce reprezintă „o soluție” a situației cu care nu te-ai mai confruntat până acum. Posibil ca omul să aibă niște zile nașpa la muncă sau chiar să aibă o aventură. Adevărul îți rămâne ție de deslușit, hah. Acest aspect s-a discutat la seminarul de MCP (Metodologia Cercetării în Psihologie) și, sincer, a fost cam singurul lucu care mi-a atras atenția; știam eu că mintea mea își cam bate joc de mine!

Fiind o săptămână de reacomodare și de fugă dintr-un loc în altul (deh! chestii de făcut!), e posibil să-mi fi scăpat multe lucruri și m-aș bucura dacă mi-ați spune ce anume vi s-a părut vouă interesant din tot ce s-a discutat. keep-calm-and-study-psychology-5

2 gânduri despre „#1

  1. S-a vorbit despre asta la metodologie? Eu unde eram? :)) Tot ce am prins eu a fost partea de psihanaliza (adica ce m-a interesat). La partea de psihologie sociala mi s-a parut interesanta ideea de comportament colectiv si manipulare in cazul soldatilor de la Auschwitz care merita studiat.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.